Skogsindustrikoncernen Holmen vill lägga ned produktionen vid Wargöns bruk i Vänersborgs kommun. Det betyder att 340 arbetstillfällen är hotade. Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om deras framtid har redan inletts.

Bakgrunden till beslutet, som presenterades i dag, onsdag, är att bruket brottats med dålig lönsamhet sedan en tid tillbaka. Högre försäljningspriser har inte kunnat vända utvecklingen, säger företaget i en kommentar. I december 2008 ska företaget vara avvecklat.

Kenneth Johansson är facklig representant i Holmens styrelse och ordförande för Pappers avdelning 53 i Norrköping. Han är väldigt nedstämd när LO-Tidningen får tag i honom. Han har vetat om beslutet några dagar.

– Det är tungt för branschen nu och jag är inte ett dugg avundsjuk på ordföranden på Wargön när han får tala om att de blir av med sina jobb. Tyvärr var det här inte överraskande. Man har kämpat länge och rest sig flera gånger. Men nu är det stopp. Jag lider med alla som förlorar sina jobb, säger han.

Hur berättar man för sina medlemmar att de blir av med sina jobb?

– Ja, du… Det vet jag inte. Jag brukar tänka på det ibland. Jag är orolig för oss här i Norrköping också. Ändå har företaget satsat här. Men det är tungt för hela marknaden nu. När beskedet om att en maskin skulle läggas ned i Hallsta i våras så kom det som en fullständig överraskning för alla. Det är bara hoppas att papperspriserna går upp.  Annars är alla våra jobb hotade, säger Kenneth Johansson.

Tungt i kommunen
Kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, Lars-Göran Ljunggren (s), är nedslagen över beslutet.

– Det här är oerhört tungt. Det är betydligt fler runtomkring som också kommer att drabbas av det här. Transportföretag, serviceföretag och självklart familjer till dem som sagts upp. 340 personer är bara i Wargöns bruk, det får man inte glömma. Det betyder mycket för en liten kommun som Vänersborg, säger han till LO-Tidningen.

Socialt ansvar
Lars-Göran Ljunggren är väldigt tydlig i vilka budskap han vill ge till Holmens ledning:

– Jag förutsätter att ett så stort företag tar sitt sociala ansvar. Det kommer jag att kräva. Företaget har funnits här i över 100 år och har betytt mycket för bygden. Nu kan man inte bara lämna oss i sticket, säger han.

Nedläggningen av Wargöns bruk påverkar också en handfull personer vid Holmens huvudkontor i Norrköping. Företaget räknar med att kunna lösa personalnedskärningen där med naturlig avgång. Dessutom berörs anställda vid de europeiska försäljningsbolag som säljer Wargöns produkter.