/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/sommarfacketINSID.jpg
LO:s kampanj Facket i sommarland går ut på att informera sommarjobbare om deras rättigheter mot arbetsgivarna. Foto: Henrik Montgomery

Ganska mycket svartjobb, inga kollektivavtal, en rasande restaurangägare som inte vill ha med facket att göra – och många unga som har att välja mellan ett mycket dåligt betalt sommarjobb och inget sommarjobb alls.

De sju i gänget sitter i Handels kafferum i Uppsala och summerar vad de sett i sommar.

– Med vissa undantag ser det trots allt ganska bra ut. Vi har än så länge inte stött på några extremfall, säger Mats Törnblom, en av de sju unga och fackligt aktiva som just ska ge sig ut i Uppsalatrakten i kampanjen Facket i sommarland.

Vatten och frisbee
Minibussen packar de med broschyrer, frisbees och platsflaskor med kallt vatten att dela ut till sommarjobbande ungdomar.

Första anhalt är gallerian Gränby strax utanför stan. Där står Johan, 16 år, på Ica och plockar upp frukt. 96 kronor i timmen tjänar han och ska jobba augusti ut innan han åker till USA för att plugga.

– Min mamma var med i KPML(r) så jag är positiv till facket och LO. Jag tycker det är bra att de informerar, helt ok, säger han och får en liten broschyr med bland annat telefonnumret till fackets hjälptelefon.

– Många vill inte fråga oss när vi kommer därför att de är rädda för arbetsgivaren.  Men Ica och de andra större och mer etablerade företagen är ok för det mesta. De har kollektivavtal och betalar hyfsat, säger Mats Törnblom.

”Har inte tid”
Men många mindre arbetsgivare tycker inte det är lika roligt när facket kommer på besök. De skyller på att de inte har tid eller säger rent ut att de inte vill ha med facket att göra.

– Det finns en negativ inställning till facket efter skriverierna om Laval och den där salladsbaren i Göteborg. Det är en skillnad mellan generationer. Vår generation ifrågasätter och vill ha argument för varför man ska vara med i facket. Det tycker jag är bra, säger Lisa Björk.

Någon berättar om en arbetsgivare som betalade en sommarjobbare 50 kronor i timmen – och drog både skatt och arbetsgivaravgift från den femtiolappen.

Välkomna – för det mesta
Ett par i gänget går in till Mariana som för femte året i rad sommarjobbar som expedit i en skoaffär.

– Jag tjänar 112 kronor i timmen. Helt ok. Det här är ett bra ställe. Jag pluggar och vill bli jurist.

Utan undantag – nästan – välkomnas de sju av sommarjobbarna.

– Vi skiljer oss från andra de kommer i kontakt med, vi är inte ute efter deras pengar, vi vill inte sälja telefonabonnemang utan vill hjälpa dem och informera om deras rättigheter. Det uppskattar de, säger Mats Törnblom.

Klagade efteråt
Undantaget är 17 år och står och säljer jordgubbar för 75 kronor i timmen och är osäker på om han får någon semesterersättning. När vi kommer dit tar han vänligt emot ett par vattenflaskor, säger att det är bra att facket informerar och önskar oss alla en bra dag när vi åker därifrån.

En stund senare får vi veta att han ringt fackets jourtelefon och klagat på gänget, säger att de uppträtt otrevligt, att de bara dykt upp och stuckit vattenflaskor under näsan på honom.

– Ovanligt. Det kan mycket väl vara så att arbetsgivaren ringt och varnat honom, att han sa så för att han var rädd att förlora jobbet, säger en i gänget.

”Vad gulligt!”
Vi kommer fram till Ulvagubbens självplock av jordgubbar. Arbetsgivaren säger att hon har mycket att göra och att hon inte hinner prata. Ett par, tre sommarjobbare har hon.

Vi träffar Ulrika som är 16 och sommarjobbar för första gången i livet. 54 kronor i timmen får hon för att vara guide åt självplockarna.

– Vad gulligt, utbrister hon när gänget ger henne ett par flaskor med iskallt vatten.

– Vi vet att det är betydligt fler än tre som sommarjobbar här. Men arbetsgivaren vill inte att vi träffar dem. Det ska finnas ett gäng som sitter i ett skjul och sorterar jordgubbar som ska säljas. Men vi vill inte bråka, säger Mats Törnblom.

Lite som Jehovas…
Till slut anfaller de sju en badstrand med mängder av solande eftersom vädret är Medelhavshett. Anfaller och anfaller. En viss blygsel sprider sig för första gången under dagen bland de sju som tycker det är en aning genant att gå runt och missionera om facket bland så mycket folk.

– Puh! Nu var det avklarat, säger Mats Törnblom när han och de andra lägger sig ner efter att ha delat ut frisbees märkta med fackets journummer.

– Jovisst, ibland känner man sig lite som Jehovas vittnen. Men det är viktigt det vi gör. Jag minns när jag själv sommarjobbade och hur tacksam jag skulle ha varit om någon hade kommit och berättade för mig vilka rättigheter jag har, säger han.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/sommsrfacketHOJD3208.jpg
Lisa Björk, från en fackklubb i Uppsala, delar ut en frisbee på Vretauddsbadet utanför Uppsala. Foto: Henrik Montgomery

FAKTA: Checklista för sommarjobbare:
• Alla har rätt till ett skriftligt anställningsbevis med uppgift om lön, arbetstider, arbetsuppgifter och arbetsperiodens längd
• Alla har rätt till arbetsgivarintyg som visar att man har arbetat.
• Alla har rätt till semesterersättning, minst tolv procent av lönen.
• Har arbetsgivaren kollektivavtal finns det en försäkring. Finns inget kollektivavtal saknas ofta detta.
• Har arbetsgivaren kollektivavtal med facket regleras lönen efter detta. Saknas kollektivavtal finns ingen lägsta gräns för lönen.
• Den som jobbar längre än en månad har rätt till sjuklön.
• För dem under 18 år gäller speciella regler. 16- till 17-åringar får till exempel inte arbeta mellan 23.00 och 07.00.
• Tjänar man under 17 400 per år behöver man inte betala skatt.
• Om du får problem: Ring fackets hjälptelefon: 020 – 56 00 56