Konflikten mellan facket och Bröderna Henrikssons stenhuggeri i Kungsbacka fortsätter, och IF Metall har gjort ännu en polisanmälan mot företaget.
 
Anmälan gäller ofredande av en ombudsman. Facket fick i går, torsdag, ett telefonsamtal av en anställd på stenhuggeriet som blivit hårt ansatt av företagets ägare då han berättat att han var med i facket.

– De kallade honom en massa hemskheter som Judas och förrädare inför de anställda. De sa också åt honom att skulle säga upp sig, ta sitt picka och pack och dra åt helvete, säger Micael Nilsson, ombudsman på IF Metall i Halland.

Allvarlig kränkning
Enligt IF Metall rör det sig om en allvarlig kränkning av föreningsrätten, då alla anställda har rätt att vara med i facket. Därför åkte två ombudsmän ut till företaget för att för att lämna över en förhandlingsframställan, men ägarna vägrade att ta emot den.

– En av ägarna tog tag i min kollegas armar och höll fast henne hårt samtidigt som han puttade henne ut från området. Så får det inte gå till, säger Micael Nilsson.

Företaget nekar
LO-tidningen har inte lyckats nå Bröderna Henrikssons ägare, men till TT säger en av delägarna, Fredrik Henriksson, att de inte kallat den anställda för Judas. Däremot ilskande flera av de anställda till och kallade mannen olika saker när han berättade att han var med i facket.

– Vi har haft fem sex möten med personalen då jag försökt få reda på om någon är med i facket, eftersom jag då varit beredd att teckna ett kollektivavtal för den personen. Men han har tigit om detta fram tills nu, säger Fredrik Henriksson.

Varsel uppskjutet
IF Metall försatte Bröderna Henrikssons stenhuggeri i blockad i juni. Anledningen är att företaget vägrar teckna kollektivavtal för sina anställda. Facket har också polisanmält företaget efter att tre blockadvakter hotats till livet.

Företaget har tidigare hotat med att lägga ner verksamheten och varsla alla anställda den här veckan om inte facket drar tillbaka kravet på avtal. Enligt uppgifter till TT kommer varslet nu att skjutas upp. Företaget ska i stället anlita en advokat för att sköta kontakterna med facket, vilket Micael Nilsson på IF Metall välkomnar.

– Det ser jag som positivt. Då kanske vi i alla fall kan föra dialog, vilket har varit helt omöjligt hittills, säger han.

Under sten…
Förhandlingarna om föreningsrättskränkningen ska äga rum nästa vecka. Om det blir så återstår att se, eftersom Bröderna Henrikssons ägare vägrade att ta emot fackets förhandlingsframställan.

– Jag la den under en sten och sa att den var överlämnad i vittnens närvaro. Men de svarade att de hade vittnen på att de inte fått den, så vi får väl se, säger Micael Nilsson.

Läs också: artikeln ”Arbetsskadad fick sparken”, 10/7 2008
Läs också: artikeln ”Dödshot mot IF Metalls blockadvakter” 27/6 2008
Läs också: artikeln ”Ägaren ”lovar” säga upp personalen”, 25/6 2008