/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/fredrik_lund3208.jpg
Henrik Lund, Sveriges anställningslösas LO, tror att många arbetslösa kommer att utnyttja avdraget. Foto: Brita Nordholm

Arbetslösa får dra av på skatten för kostnader när de söker jobb. Skatteverket ändrar sin praxis efter att ha fått bakläxa av Regeringsrätten – och många arbetslösa kan ha pengar att hämta.

– Det låter bra. Har man a-kassa är ju inkomsten lägre än vanligt så avdraget kan få stor betydelse, säger Henrik Lund, ordförande för Sveriges anställningslösas landsorganisation.

Har du varit arbetslös någon gång under de senaste sex åren och själv betalt resor, telefon och internet när du sökt jobb? Då kan du få pengar tillbaka från Skatteverket. Strax före sommaren förlorade myndigheten ett fall om skatteavdrag för arbetslösa i Regeringsrätten.

Ny praxis
– Regeringsrättens dom innebär en ny praxis. Tidigare har man över huvudtaget inte fått avdrag för kostnader när man sökt arbete. Det får man nu, under förutsättning att man har haft ersättning från a-kassan, säger Yngve Gripple på Skatteverkets rättsavdelning.

Alla som haft a-kassa och kostnader för jobbsökeri från år 2002 och framåt kan få pengar tillbaka, eftersom skatterättelser kan göras retroaktivt. Det som krävs är att en begäran med kvitton och andra underlag skickas till Skatteverket.

– Jag gissar att vi redan börjat få in retroaktiva krav. Hur många det kan bli i framtiden kan jag inte svara på. Det beror på hur känd domen blir, säger Yngve Gripple.

”Självklart”
Anledningen till Skatteverkets nya praxis är ett rättsfall som Peter Buch, ekonom i Göteborg, drivit de senaste fem åren. Han var arbetslös en period 2002 och gjorde avdrag i deklarationen för kostnaderna han haft för att söka jobb. Sammanlagt rörde det sig om 5 880 kronor för resor, telefon och internet.

– Jag tyckte det var självklart att man skulle få göra avdrag. A-kassan beskattas som en inkomst och då måste man få dra av för kostnaderna man har för att få inkomsten, säger han.

Men det tyckte inte Skatteverket. Myndigheten ansåg att bara kostnader för att fullgöra en tjänst skulle vara avdragsgilla. Bara de som hade ett jobb kunde göra avdrag enligt den gamla praxisen. Både länsrätten och kammarrätten gick på Skatteverkets linje. Men i den högsta instansen, Regeringsrätten, fick Peter Buch rätt.

Eftersom det krävs av arbetslösa att de aktivt söker jobb för att få a-kasseersättning ska de få dra av kostnaderna för att uppfylla kravet, ansåg domstolen.

Principsak
– När jag fick beskedet kände jag ”Yes, det är äntligen klart” men jag var inte förvånad. Jag kände så starkt att jag hade rätt, säger Peter Buch.

För honom var inte pengarna det viktigaste utan själva principen.

– Det här får nog större betydelse för andra arbetslösa. Det finns ju många som lagt ut betydligt mer pengar på att söka jobb än vad jag gjort, säger han.

En framgång
Även Henrik Lund, ordförande för Sveriges anställningslösas landsorganisation, ser domen som en framgång. Allra bäst vore det dock om arbetsförmedlingen ersatte kostnaderna direkt, vilket den i dag gör för resor vid anställningsintervjuer, säger han.

– Det är bättre än inget att få tillbaka på skatten, men många har inte råd att ligga ute med pengar. Det bästa vore om man kunde få betalt direkt även för telefonsamtal, porto och kopiering.

Tolkningar
Exakt vilka regler som gäller för avdragen är ännu inte klart. Skatteverket arbetar med att avgöra om jobbsökarresor ska räknas som arbetsresor eller tjänsteresor. Skillnaden är att hela beloppet är avdragsgillt för tjänsteresor, medan avdrag för resor till och från arbetet bara får göras för kostnader över 8 000 kronor.

– Det är en detalj som återstår att lösa, men vi kommer med ett förtydligande om hur vi ser på det under hösten, säger Yngve Gripple.

Fakta: De vanligaste skatteavdragen

Avdrag Tusental personer Miljarder kronor
Pensionssparande 1.982 12,5
Resor till och från jobbet 1.005 13,3
Övriga utgifter 266 2,1
Dubbel bosättning 84 1,9
Tjänsteresor 42 0,4

Uppgifterna gäller antal personer som gjort avdrag i deklarationen för taxeringsåret 2005.
Källa: Skatteverket