Efter gårdagens razzia mot en byggarbetsplats mitt i Stockholm misstänker Byggnads både ekonomiska oegentligheter och avtalsbrott.

Rivningsarbetet utförs av byggföretaget Brunzells, som i sin tur har anlitat underentreprenörer.

– Det kan nog vara fyra led, säger Krister Strömberg, ombudsman på Byggettan i Stockholm.

45 kronor i timmen
Rivningsarbetarna som Byggnads träffade är anställda av ett lettiskt företag med säte i Örebro. Det är detta företag som enligt arbetarna själva har betalat fem euro, motsvarande 45 kronor, i timmen och krävt en arbetsvecka på 66 timmar.

Företaget har tecknat hängavtal med Byggnads Örebroavdelning, ett avtal som alltså inte följts om arbetarnas uppgifter stämmer.

Nästa vecka åker Krister Strömberg till Örebro för att begära ut lönespecifikationer. Byggnads misstänker också ekonomiska oegentligheter i något av mellanleden. Brunzell anser att de betalat skälig ersättning till underentreprenören och har meddelat till facket att företaget kan visa fakturorna.

Nöjda med avtalet
Litauerna själva sa sig vara nöjda.

– Då måste vi ta i från tårna och förklara, att de har samma värde som oss svenskar. Men att om de jobbar för lägre löner kan de bidra till att svenskar tycker att de har en lägre ställning och i värsta fall till rasism, säger Krister Strömberg.

– En av killarna sa: Här kommer vitryssarna till oss och vi åker till Sverige och ni sticker till Norge. Men det finns en viss skillnad, vi ställer inte upp och jobbar under norska nivåer, inte generellt, säger Krister Strömberg.

– Vi hoppas att litauerna förstår att vi välkomnar dem. Men måste ske med hyggliga villkor, säger han.