Amerikanska arbetsgivare fruktar en valframgång för demokraterna. Hotet är att det blir lättare för anställda att organisera sig fackligt.

Nyligen avslöjades att detaljhandelsjätten Wal-Mart hållit obligatoriska möten för sina butikschefer och arbetsledare runt om i USA. Ledningen varnade för att demokraterna kan komma att öppna dörren för facket att få fotfäste inom kedjan.

Vattendelare
Orsaken till oron i de amerikanska arbetsgivarleden är ett lagförslag om anställdas valfrihet. Lagen skulle radikalt skriva om reglerna och göra det betydligt lättare för anställda att bilda fackklubb. Många av de juridiska knep som arbetsgivare använder för att stoppa organisering skulle tas bort, och straffsatserna för den som bryter mot arbetsrätten skulle höjas rejält.

Lagförslaget är en politisk vattendelare i USA. Demokraterna med Barack Obama i spetsen stödjer lagändringen, medan John McCain och republikanerna är emot.

Reformen har högsta politiska prioritet i fackföreningsrörelsen. Men bland arbetsgivarna är motståndet stenhårt.

Reklamfilm
Vissa går så långt som att hävda att den skulle leda till en ”europeisering” av den amerikanska arbetskraften. För att förstå hettan i engagemanget behöver de amerikanska väljarna bara slå på tv:n. Näringslivsunderstödda organisationer har börjat hårdköra anti-fackliga tv- och radioannonser i delstater där läget är jämnt inför senatorsvalet.

– Inget får mig att må bättre än att veta att min medlemsavgift går till att betala facktopparnas pampleverne, säger en skådespelerska utklädd till servitris i en av dem.

– Det är coolt att du lagligen kan trakassera folk för att få dem att gå med i facket, säger en annan.

Budskapet är tydligt: Lagändringen kommer att ta bort slutna omröstningar för att avgöra om de anställda vill representeras av facket, i stället kommer du att tvingas gå med.

FAKTA: Tre månader kvar
USA väljer president den 4 november. En tredjedel av de 100 ledamöterna i senaten väljs samtidigt. Varje delstat har två senatorer.
Den nyvalde presidenten flyttar in i Vita huset den 20 januari nästa år.

Titta själv: på de antifackliga reklamfilmerna
Läs också: artikeln ”Wal-Mart varnar för Obama och facket”, 4/8 2008