Detaljhandelsjätten Wal-Mart varnar anställda att facket kan få fotfäste inom butikskedjan, om Barack Obama vinner presidentvalet i höst.

– Mötesledaren sa: ”Jag säger inte till dig vem du ska rösta på, men om demokraterna vinner, så kommer det här lagförslaget att gå igenom och du får inte rösta om du vill ha facket”, berättar en arbetsledaren från delstaten Missouri som var med på en av Wal-Marts samlingar för tidningen Wall Street Journal.

Under den senaste tiden har tusentals butikschefer och andra arbetsledare från kedjans butiker runtom i USA samlats till obligatoriska möten.

På önskelistan
Där har de informerats om ett lagförslag som skulle innebära en drastisk omskrivning av lagarna för hur anställda kan starta en fackklubb. Ändringen skulle göra det betydligt lättare att bilda fackklubb vid en arbetsplats, och den står överst på fackföreningsrörelsens önskelista inför höstens val.

Barack Obama stödjer reformen, medan hans motståndare John McCain är emot. Bland arbetsgivarna är motståndet till lagförslaget stenhårt.

Personalcheferna på Wal-Mart ska vid samlingarna ha hävdat att ändringen öppnar företaget för facket. Samtidigt som de hävdar att detta riskerar leda till att anställda tvingas betala höga medlemsavgifter utan att få något tillbaka samt personalneddragningar till följd av stigande lönekostnader.

Inga fackklubbar
Företrädare för bolaget medger att mötena har hållits, men hävdar att de är i sin fulla rätt att informera om följderna av förslaget. Däremot nekar de till att ha uppmanat någon hur de ska rösta.

Wal-Mart är världens största detaljhandelskedja och den största privata arbetsgivaren i USA. Företaget är en erkänt hårdnackad motståndare till facklig organisering. Inte en enda av kedjans butiker i hemlandet har facklig representation.