Fler arbetsgivare som ringer, mycket frågor om solskensavtal och en hel del äldre som vill ha råd och hjälp.

På fredagen bemannades fackets hjälptelefon av fyra personer som sitter tre trappor upp i LO-borgen. Och så svarade de när LO-tidningen bad dem beskriva tendenser i sommarens telefonsamtal.

Telefonjouren är inhyst i det som tidigare var LO:s styrelserum. På det stora sammanträdesbordet finns telefoner, hårddiskar och högar med broschyrer om avtal och arbetsmarknadslagar.

Sommarjobbare
I första hand är telefonjouren, som numera är öppen året runt, till för ungdomar. Flest samtal kommer just nu när många är ute och sommarjobbar. Drygt 900 samtal under maj och runt 1 400 under juni.

– Det är fler arbetsgivare som ringer i år. De vill framför allt veta vad de ska ge sommarjobbare i lön. Många ungdomar frågar om så kallade solskensavtal. Det går ut på att arbetsgivarna vill att de jobbar när solen skiner och att de kan stanna hemma när det regnar – och inte få någon lön. Med den ordningen blir det mycket svårt för ungdomarna att planera, säger Stefan Gradin.

Vanligaste frågorna handlar om lönen. Därefter kommer frågor om anställningsbevis, arbetstider och vilka uppsägningsregler som gäller.

De fyra som hade jouren på fredagen är fackligt aktiva i Grafiska, Byggnads, Handels och Kommunal. De har alla gått en tvådagars specialkurs för att om möjligt kunna svara på alla frågor.

– När det gäller lönen kollar vi med kollektivavtalen. Men saknar företaget avtal kan ju arbetsgivaren bestämma lönen, säger Lova Mothala.

Föräldrar ringer
Det är också en hel del föräldrar som hör av sig och frågar vad man ska tänka på när barnen sommarjobbar.

– Det var en mamma som ringde som har en son som jobbar på McDonalds. Hon undrade om grabben hade rätt att få en kopia på anställningsbeviset. Hur ska ungdomarna känna till vad som gäller när föräldrarna inte gör det, säger Lova Mothala.

Många frågor handlar om uppsägningsvillkoren. "Jag har fått en roligare jobb och undrar om jag bara kan sluta". Eller: "Arbetsgivaren säger att jag inte får komma tillbaka. Kan han göra så?"

– När jag frågar om företaget de jobbar på har kollektivavtal frågar många vad det är för någonting. Men det är väl inte så lätt att veta när man är 17, 18 år, säger Tobias Levin.

Tips
En del ringer också och tipsar om företag som man tycker att facket borde kolla upp.

– Det var en äldre man som ringde från en camping där det fanns unga tyskor som arbetade. Han tyckte vi borde kolla det, säger Tobias Levin.

Årets trend är också att allt fler äldre ringer hjälptelefonen.
– I första hand är vi till för ungdomarna. Men vi försöker förstås hjälpa alla som ringer – om vi kan svara på deras frågor, säger Tobias Levin