"Amalthea" en del av arbetarhistorien
I dag, den 11 juli, har 100 år gått sedan fartyget Amalthea sprängdes i Malmö hamn. 100-årsdagen uppmärksammas i kväll med tal, musik och sång vid Beijerkajen i Malmö.
ABF i Malmö står bakom arrangemanget, under vilket en minnesplakett kommer att invigas på den plats där Amalthea låg förtöjd.
-Alla är välkomna, säger Conny Pettersson vid ABF, som är mån om att Amaltheahändelsen inte ska ”kidnappas” av någon enskild organisation.
På programmet i kväll finns bland annat en strejkvisa, som sjöngs av arbetare i Malmö 1908. Det året strejkade hamnarbetarna i Malmö och en rad andra svenska hamnar.
Strejkerna gällde inte minst makten över arbetet. Hamnabetarna hade stor kontroll över sitt arbetet och fördelade jobben mellan sig efter eget huvud. Därför riktades strejkerna inte bara mot arbetsgivarna, utan också mot Landsorganisationen, som hade godtagit arbetsgivarnas rätt att leda och fördela arbetet.
Ombord på Amalthea bodde engelska strejkbrytare, som hade hämtats till Sverige för att ta loven av hamnstrejken. Två av de ungsocialister som låg bakom sprängningen, snickaren Anton Nilsson och muraren Algot Rosberg, dömdes till döden, medan en tredje inblandad, snickaren Alfred Stern, dömdes till livstids straffarbete.
Kampen för att de dömda skulle benådas blev en mycket bred proteströrelse under 1910-talet. 1917 benådades de dödsdömda.
Amlathea har en given plats i den svenska arbetarhistorien. Roger Johansson, historiker vid Malmö högskola, slås av hur aktuell händelsen är än i dag.
-I ett samhälle med stort utanförskap uppstår desperation. Det gällde för de arbetslösa Amaltheamännen, och det gäller fortfarande.