Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Dyr strejk – men trafikbolagen sparar

Om busstrejken blir långvarig sparar huvudmännen för kollektivtrafiken miljonbelopp.  Så länge bussarna står stilla hålls ersättningen till bussbolagen hålls inne.

-Vi har inga kontakter med arbetsgivarna, säger Bo Sandholm, som leder Kommunals förhandlingar om ett nytt avtal för busstrafiken.

-Har man just suttit och förhandlat i tio timmar och inte kommit överens, så är det naturligt att det måste gå en tid innan man sätter sig vid förhandlingsbordet på nytt. Våra stridsåtgärder måste få verka.

Inte heller Bussarbetsgivarna vill ta initiativet till nya samtal. "Inte blir det vi", svarar Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson på frågan om vems tur det är att bjuda upp.

Och medlarna, vars bud förkastades av Kommunal i mitten av juni, är passiva.

Mycket tyder alltså på att strejken kan dra ut på tiden.

Miljonbelopp

Enligt Peter Jeppsson förlorar bussbolagen "ett antal miljoner varje dag" på strejken.

-Och det i en bransch där lönsamheten länge, länge har varit låg.

Också för facket medför strejken stora kostnader. Kommunal lämnar inte ut uppgifter om vad strejken kostar eller strejkkassans storlek.

-Det enda vi kan säga är att vi kompenserar alla förare till hundra procent, säger Serkan Köse, pressekreterare vid Kommunal.

Kommunal bedömer att 6 000 bussförare berörs av strejkens fyra steg. Om bussförarna i genomsnitt tjänar knappt 21 000 kronor i månaden, så visar enkel huvudräkning att strejkersättningen bör motsvara närmare sex miljoner kronor om dagen när samtliga strejkar.

Besparingar

Men för dem som köper trafiken medför inställd trafik en besparing. Avtalen med bussbolagen är skrivna så att bolagen får betalt för varje körd kilometer.

För busstrafiken i Stockholms län betalar landstingets trafikbolag SL omkring tio miljoner kronor per dag.

-Vår besparing blir betydligt mindre än så, betonar SL:s pressekreterare Maria Adolfsson. Bara en bråkdel av trafiken ställs ju in när strejken bryter ut på nytt i morgon, torsdag. Strejken blir inte lika omfattande som förra veckan.

Dessutom har SL kostnader för information om strejken. SL förlorar också intäkter genom att resenärer som inte kan resa under strejken får lösa in sina 30-dagarskort.

Men väldigt få resenärer väntas utnyttja den möjligheten. Under den första strejkomgången i förra veckan ville bara omkring tusen resenärer om dagen lösa in sina kort, av 700 000 dagliga resenärer.

Känslig uppgift
SL vill inte avslöja hur mycket bolaget sparar när trafiken i centrala Stockholm och de södra närförorterna ställs in: Det skulle ge konkurrenterna information om det drabbade bussbolaget, Busslink. Men även några dagars strejk bör innebära miljonbesparingar för SL.

Också i Västerbotten och Skåne, där bussföretagen drabbas av strejk från och med i morgon (torsdag) respektive tisdag kommande vecka, blir det bussbolagen som förlorar och trafikhuvudmännen som ”vinner”.

Vid långfärdsbussarna och flygbussarna i storstäderna, där Kommunal har varslat om strejk från och med 18 juli, är situationen annorlunda. De här bussbolagen lever inte på ersättning från länens trafikhuvudmän, utan på biljettintäkter. Strejken slår hårt mot Swebus Express och Säfflebuss, eftersom juli är högsäsong för längre bussresor.