Flest dödsfall vid små företag
Antalet dödsolyckor i arbetslivet ökar. I måndags omkom en sommarjobbande 15-årig flicka på ett träindustriföretag i Sävsjöström i Småland. Hon blev en i raden av en allt mörkare statistik.
– Det är inga bra siffror. Äldre och unga under 24 år är överrepresenterade. Vad gäller de unga kan förklaringen vara att de är ovana vid arbetslivet och att de får bristfällig introduktion, säger Berndt Johnsson, biträdande tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket.
Enligt polisen i Kronoberg arbetade den 15-åriga flickan utan säkerhetsutrustning. Olyckan inträffade när hon skull rensa takrännorna i en av fabrikens byggnader. Hon råkade då trampa på en röklucka som gav vika varpå hon föll sex, sju meter rakt ner på ett cementgolv. Hon avled senare på Växjö lasarett.
Polisen utreder
Polisen har inlett en utredning liksom Arbetsmiljöverkets tillsynsenhet i Växjö som kommer att besöka arbetsplatsen på eftermiddagen i dag, tisdag.
De stigande dödstalen på arbetsplatserna oroar Arbetsmiljöverket som försökt utreda vad det beror på och vad man göra åt det. En slutrapport kommer att presenteras i slutet av augusti.
Dödsolyckorna är vanligast på mindre företag. Arbetsmiljöverket kommer därför i sin slutrapport att föreslå en satsning på att få småföretagen att bli bättre på arbetsmiljö och riskbedömning. Verket vill också få mer resurser för tillsynenen av de mindre företagen.
Samtidigt som dödsolyckorna i arbetslivet minskat i EU har de ökat i Sverige. 2003 omkom 56 förvärvsarbetande, 2006 förolyckades 68 och 2007 hade den siffran stigit till 71. Första halvåret i år dog 36 personer på sina arbetsplatser.
– Konstigt nog minskar antalet sjukskrivningar på grund av svåra olyckor på arbetsplatserna – samtidigt som dödsolyckorna ökar, säger Berndt Johnsson vid Arbetsmiljöverket.
Ökat tempo
Berndt Johnsson pekar på flera möjliga förklaringar:
– Ökad stress. Liten tid till eftertanke på arbetsplatserna. Småföretagens fokusering på sin affärsidé på bekostnad av arbetsmiljön. Att de som är äldre än 55 år är överrepresenterade kan bero på ett allt högre tempo samtidigt som man inte tar hänsyn till att de anställda blir äldre, säger Berndt Johnsson.
Statistiken toppas av Transport som hade 32 dödsolyckor förra året. Skogs- och jordbruket svarade för 20 procent av arbetsplatsolyckorna samtidigt som sektorn bara har 2 procent av arbetskraften.
90 procent av de som omkommer på jobbet är män. I år har maskin- och fallolyckorna med dödlig utgång ökat markant jämfört med förra året.
Som jämförelse kan nämnas att dödsolyckorna arbetsplatserna var cirka 500 per år för femtio år sedan.
– Det har stadigt blivit bättre. Därför är det oroande att trenden nu uppenbarligen vänt och att olyckorna blivit fler, säger Berndt Johnsson på Arbetsmiljöverket.