Slarv är lika vanligt som fusk
I dag, torsdag, var Delegationen mot felaktiga utbetalningar färdiga med den utredning de arbetat med i tre år och som involverat runt 300 personer. För att komma till rätta med fuskandet och omedvetna fel föreslår man enklare och tydligare regler, information och bättre samordning mellan myndigheterna.
– Runt 4 procent av utbetalningarna från välfärdssystemet betalas ut felaktigt varje år. Det är där det ligger om man jämför resten av Europa med Sverige, säger Bodil Ljunghall, utredningens sekreterare.
Mest fel – eller fusk – förekommer vid vård av sjukt barn och minst fel vid utbetalning av ålderspension.
– Jag vill citera en kvinna jag pratade med som sa att ´gudskelov att man kontrollerar vård av sjukt barn. Jag fyller alltid i fel´, sa utredningen sekreterare, överåklagare Björn Blomqvist när utredningen presenterades.
Krångliga blanketter
Hälften av de felaktiga utbetalningarna är medvetet fusk och hälften beror på omedvetna fel.60 procent av de omedvetna felen står de sökande för. Det kan vara slarv eller okunskap eller för att att blanketterna är för krångliga. 40 procent av de omedvetna felen står myndigheterna för.
För att om möjligt komma till rätta med detta föreslår delegationen bland annat satsning på internutbildning på myndigheterna, bättre och tydligare blanketter och effektivare efterkontroller.
Men delegationen understryker att det i mycket handlar om attityder. Enligt en enkätundersökning tycker var fjärde svensk att bidragsfusk är ok, att det inte är ett brott.
96 procent är korrekt
– Man ska komma ihåg att 96 procent av utbetalningarna är korrekta. Allmänheten har mycket stark tilltro till systemet och tar avstånd från fuskarna som är en liten, udda grupp. Det är viktigt att informera om att det är ett brott att underteckna en falsk bidragsansökan, att man stjäl från ett system som andra människor har behov av, sa Björn Blomqvist.
Utredarna förslår nu bland annat att:
Arbetsgivaren ska redovisa varje anställds inkomst per månad till Skatteverket – en uppgift som andra myndigheter kan hämta direkt-
Bättre kontroll av boende
Skatteverket måste få bättre möjlighet att kontrollera var en person bor. Utredarna berättade om ett fall där elva män samtidigt var folkbokförda i en lägenhet på 22 kvadratmeter.
Ett förmögenhetsregister inrättas. Den möjligheten försvann när förmögenhetsskatten togs bort.
Delegationen mot felaktiga utbetalningar började arbeta 2005 och består av 16 myndigheter och organisationer som till exempel Försäkringskassan, CSN, Skatteverket, Migrationsverket samt polis och åklagare.