1.000 nya medlemmar i Stockholm
Kampen för bättre arbetstider och löner i paritet med de kommunalt anställda busschaufförerna har varit rena injektionssprutan för medlemsvärvningen. Enbart i Stockholm har Kommunal fått nästan ett tusen nya medlemmar veckorna före strejken.
– Vi har varit generösa. Alla som blir medlemmar före strejken får hundra procents ersättning från vår strejkkassa. I Västerbotten och Skåne, där vi varslat om strejk från och med den 8 respektive 15 juli, kan förarna fortfarande gå med i facket och få full strejkersättning, säger Bo Sandholm, ombudsman i Kommunal.
Peter Jonson, sekreterare i Kommunals trafiksektion i Stockholm, bekräftar att många förare ansökt om medlemskap sedan den 1 juni. Inte så många som tusen, men fler än 500.
Majoritet av de tillfälligt anställda är inte med i facket
Bland bussförarna i Stockholm har relativt många stått utanför facket. Enligt Eva Jernberg, skyddsombud för bussförarna i Björknäs som citeras i tidningen Kommunalarbetaren, är 60 procent av de fast anställda medlemmar.
Men bland de visstidsanställda har en majoritet stått utanför facket. Och särskilt vid Swebus är de visstidsanställda många. Arbetsgivarna har utnyttjat den möjlighet till behovsanställning som finns i kollektivavtalet, och som gör att förare kan ha tillfälliga anställningar hur länge som helst.
Men Kommunal ser inga tecken till strejkbryteri. Arbetsgivarna har ställt in alla turer, eftersom enskilda förare ändå inte skulle kunna köra enstaka turer i ett komplext trafiksystem.
– Arbetsgivarna betalar ut lön till de oorganiserade förarna, säger Peter Jonson. De behöver bara ringa och säga till en halvtimma innan de skulle ha jobbat.
”Vi är livrädda att tappa våra sommarvikarier”
Lars Celsing, marknadschef vid Swebus i Stockholm, bekräftar:
– Oorganiserade förare som ringer sitt garage innan de skulle ha jobbat får ut sin lön. Swebus har beslutat att inte lockouta någon.
– Vi är livrädda att tappa våra sommarvikarier. Vi har lagt 70.000 – 75.000 kronor på att utbilda dem.