Den 9 maj i år slöt Kommunal ett tvåårigt avtal för bussförarna i de kommunala bussbolagen. Förarna i de privata bussbolagen måste få ett lika bra avtal, hävdar facket. Börjar lönerna släpa efter hos de privata bussarbetsgivarna kommer de kommunala bussbolagen snart att förlora varenda upphandling. Och vice versa.

– Tidigare har arbetsgivarna varit överens med oss om att branschen ska ha likvärdiga, konkurrensneutrala avtal, säger Bo Sandholm, Kommunal. 2003 och 2005 satt KFS och Bussarbetsgivarna vid samma bord och förhandlade.

– Först i år har de inte velat samordna sig. Det är därför vi tvingas till konflikt.

Lika bra villkor som de kommunalt anställda bussförarna redan har fått är alltså Kommunals mål för busstrejken. På fyra punkter anser Kommunal att det medlarbud som arbetsgivarna sa ja till den 18 juni, men facket förkastade, inte uppfyller det kravet.

Lön. Det 22 månader långa avtalet med de kommunala bussbolagen ger löneökningar med 1 600 kronor i månaden. Kommunals krav  för de privatanställda förarna är därför 800 kronor mer i månaden första respektive andra året, och 900 kronor år tre. Enligt motparten Bussarbetsgivarna innebär det större löneökningar än de 10,2 procent under tre år som blivit normen i årets avtalsrörelse.

Arbetstider. Arbetsgivarna vivll ha en möjlighet att ensidigt förkorta dygnsvilan till nio timmar tre gånger per vecka, vilket facket motsätter sig. Minst elva timmars vila per dygn gäller för kommunalt anställda förare och är därför ett krav gentemot de privata bussbolagen.

Ramtid. Bussförare måste ofta arbeta tidiga morgnar, vara lediga under dagen, och sedan köra ett pass på eftermiddagen eller kvällen. Den ram inom vilken arbetstiden kan spridas ut förkortades från 13,5 till 13 timmar i avtalet med de kommunala bolagen.

Behovsantällningar. I avtalet för de kommunalt anställda förarna fick facket bort regler som gör att förare kan vara behovsanställda hur länge som helst.

Ännu sent på måndag eftermiddag diskuterade Kommunals avdelning i Stockholm arbetsgivarnas ansökan om dispens från strejken för de områden där de boende är särskilt beroende av bussarna.

Från den 8 juli tas bussförarna i Västerbotten ut i strejk. Den 15 juli utvidgas strejken till busstrafiken i Skåne.