Blockaden mot Bröderna Henrikssons stenhuggeri i Kungsbacka är inne på andra veckan. I går kopplades Kungsbackapolisen in eftersom IF Metalls blockadvakter anser att de utsatts för dödshot.

Den redan tidigare hätska stämningen övergick i går till rena dödshot, enligt IF Metalls ombudsman Micael Nilsson i Kungsbacka. En av de två delägarna hotade med att köra över dem med trucken. Det uttalades också enligt facket rena dödshot och vakterna önskades varsin gravsten.

– De vi hade på plats där mår väldigt dåligt, säger han och berättar att blockadvakternas bil låstes in på allmän plats så att de inte kunde ta sig där ifrån.

I eftermiddag åker han själv tillbaka till platsen för att fortsätta blockaden, medan IF Metall planerar att begära sympatiåtgärder.
Polisen i Kungsbacka kom i går till platsen.

– Det rann väl över men vi uppfattar det inte som dödshot, säger befälet Klas Karlsson i Kungsbacka.

Förundersökning om olaga hot och egenmäktigt förfarande

Om det vore frågan om ett reellt dödshot skulle inte blockadvakterna gå tillbaka, anser han. Däremot ”får man inte vräka ur sig vad som helst”. En förundersökning är inledd och brottsrubriceringarna är olaga hot och egenmäktigt förfarande.

Arbetsgivaren och en av två delägare, Fredrik Henriksson, vill inte kännas vid några dödshot.

– Nej, det har de inte fått. Det var min far som sa detta, säger han och syftar på den andra delägaren Roland Henriksson.

Sa vad?

– Om de ställer sig och blockerar är det lätt att de blir påkörda. Vi kör 100-tals ton till och från lastbilar, säger han och poängterar att hans far är trött och slutkörd av allt tjafsande och att det då är lätt att misstag sker.

Men det har talats om gravstenar också?

– Det var nog jag som talade om gravstenar med dem, säger Fredrik Henriksson och redogör för en dialog han i går hade med en av blockadvakterna.

– Jag sa, innan du går härifrån i dag så vill jag att du köper en gravsten av oss. Nej, det vill jag inte, sa hon. Det är precis som att du vill sälja in kollektivavtalet, accepterar du mitt nej? sa jag. Nej, det gjorde hon inte. Då accepterar jag inget nej av dej. Vad ska du då göra? undrade hon. Blockad, sa jag. Vilken sorts blockad? Transportblockad. Så jag stängde av hennes bil. Och när jag gjorde det så ringde hon polisen. Och det tycker jag var det enda riktiga hon gjort. Att sätta någon i blockad, det är inte okej, säger Fredrik Henriksson.

”Konstigt att det kan ta en sån vändning utan påtryckningar”

Till LO-Tidningen sa Fredrik Henriksson tidigare i veckan att om fyra av de sju stenhuggarna vill ha kollektivavtal så får de det.

– Vi hade fyra som ville ha för mindre än fyra månader sedan. De sa att de ville ha kollektivavtal. Jag tycker att det är konstigt att det kan ta en sån vändning utan påtryckningar, säger Micael Nilsson nu.

Han säger också att arbetsgivaren inte tillåter honom att träffa de anställda i enrum, något som Fredrik Henriksson förnekar.

– Det har vi sagt hela tiden att han får. Men gubbarna slängde ut honom.

Medlaren väntar på nästa drag från facket
Medlaren Karl Glimnell säger till LO-Tidningen att han inte kan göra så mycket i det nu låsta läget.

– Det är som det ofta är, man väntar på nästa drag från facket, säger han.