På tisdag inleds bussförarstrejken i Stockholm, och i dag, torsdag meddelade Transport att förbundet varslar om sympatiåtgärder.

– Vi har ett gäng bussförare som är organiserade hos oss, och det är klart att de också ska strejka, säger Tommy Wreet, handläggare på Transports förhandlingsenhet.

På tisdag inleds Kommunals bussförarstrejk med att 6 000 bussförare i Stockholm lägger ner sitt arbete, om inte facket och Bussarbetsgivarna har tecknat något nytt avtal innan dess.

Och det är inte mycket som talar för att parterna kommer överens.

Strejk på tisdag
Trots att strejken bara är några dagar bort pågår inga förhandlingar eller kontakter med medlarna, enligt Bo Sandholm, ombudsman på Kommunal.

I dag blev det klart att de strejkande bussförarna från Kommunal får sällskap av sina runt 200 kollegor som är med i Transport, när förbundet fattade beslut om sympatiåtgärder.

– Det är för att det inte ska uppstå några oklarheter. Vi sympatiserar med Kommunal och då ska inte våra medlemmar jobba när deras strejkar, säger Tommy Wreet på Transports förhandlingsenhet.

Också SAC varslar
Transports sympatiåtgärder träder i kraft den 8 juli i Stockholm och Västerbotten och den 15 juli i Skåne län.

Även syndikalisterna i SAC har varslat om sympatiåtgärder. Deras bussförare på de varslade bolagen kommer att gå i strejk samtidigt som sina kollegor inom Kommunal.

Fakta: Kommunals varsel omfattar:
• Från midnatt den 1 juli, Stockholms län: Busslink i Sverige AB och Swebus AB.
• Från midnatt den 8 juli, Västerbottens län: Swebus AB och Veolia Transport Sverige AB.
• Från midnatt den 15 juli, Skåne: Arriva Sverige AB, Swebus AB, Veolia Transport Sverige AB samt Bergkvarabuss AB.

Här är kraven, läs tidigare artikel