Två unga grabbar som sålde jordgubbar för 7,50 i timmen och en 16-årig tjej som skulle ”provjobba” utan lön i en skoaffär.

Det är två exempel på vad LO-distriktet i Örebro och Värmland stötte på under kampanjen ”Facket på sommarjobben”. Kampanjen syftar till att åka runt och informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter.

Det var i Laxå som Tommy Phil, ungdomsansvarig på IF Metall, stötte på två grabbar som sålde jordgubbar. De fick tre kronor för varje försåld liter. På en dag sålde de 40 liter vilket gav dem 120 kronor att dela på. Det blir en timlön på 7,50.

Inget kollektivavtal
– Vi förklarade för dem vad som gäller enligt kollektivavtalet. Då insåg att de att de fått ett dåligt betalt jobb. Det är ju inte meningen att ungdomarna ska arbeta för slavlöner, säger Tommy Phil.

Anders Englund, ungdomshandläggare i distriktet, besökte en skoaffär i Töckfors i Värmland, alldeles vid den norska gränsen. Där berättade en av expediterna att en 16-årig tjej skulle börja i nästa dag och erbjudits att ”provjobba” utan betalning.

"Tittar på och lär"
– Vi förklarade för butiksägaren att hon inte kan jobba gratis. Men hon kan väl inte få betalt när hon bara tittar på och lär, menade han. Vi ska hålla koll på den butiken, säger Anders Englund.

Förutom dessa två fall tycker Anders Phil att det sett bra ut under den knappa vecka som kampanjen pågått.

– Vi bemöts med respekt och professionalism av cheferna som välkomnar oss för det mesta. Ungdomarna har anställningsbevis och har fått information om kollektivavtalen, säger han.