Runt 2.000 personer förlorar sina jobb när Volvo Personvagnar drar ner. I dag, onsdag, meddelade företaget att 1.200 anställda i Sverige varslas om uppsägning.

Varslen som meddelades i dag rör lika många metallarbetare som tjänstemän och de flesta varslade, 1.105 personer, jobbar på Volvo Personvagnar i Göteborg. Även verksamheten i Olofström berörs, men där omfattas enbart tjänstemän av varslet.

Neddragningar innebär också att 500 konsulter i Sverige förlorar sina uppdrag, och att personalstyrkan utomlands minskas med 300 tjänstemän.

Anledningen till varslen är att Volvo säljer färre personbilar, samtidigt som den svaga dollarkursen och de stigande råvarukostnaderna ökar kostnaderna. Neddragningarna är en del i ett besparingsprogram som ska minska Volvo Personvagnars kostnader med fyra miljarder kronor.

– Det är en tråkig men nödvändig åtgärd för att nå ett bättre finansiellt läge, säger Fredrik Arp, VD för Volvo Personvagnar, i en kommentar.

600 metallare varslas

För de anställda på Volvo Personvagnar var beskedet om varslen tungt i dag.

– Det är otroligt tufft. Varslet är ju häftigt, 600 metallare, det är som om ett vanligt medelstort företag skulle lägga ned, säger Mikael Sällström, ordförande i IF Metalls koncernfack på Volvo Personvagnar.

Han säger att varslet ändå inte kom som någon överraskning. Diskussioner om det kritiska läget har under lång tid pågått mellan facket och företaget.

– Vi har ju sett att det gått åt det här hållet, men att varslet skulle bli av den här storleksordningen hade vi inte räknat med.

Nattskiftet ska bort
Redan tidigare i år meddelade Volvo Personvagnar att de ville lägga ned nattskiftet på Torslandafabriken. De 600 anställda på skiftet ingår i dagens varsel. Om deras framtid pågår redan förhandlingar med facket. Förhandlingarna om de övriga varslen väntas starta efter sommarens semestrar. Hur många som verkligen blir uppsagda återstår att se.

– Vi har som mål att inga metallare ska behöva gå utan att det ska lösas med naturlig personalomsättning, men hur det sedan blir kan jag inte ens gissa i dag, säger Mikael Sällström.