Arbetsgivaren Fredrik Henriksson på Bröderna Henrikssons stenhuggeri vill inte teckna kollektivavtal eftersom de anställda inte vill. För vill de så får de, säger han.

Blockaden mot Bröderna Henrikssons stenhuggeri i Kungsbacka har pågått i en vecka. Facket tillåter ingen övertid, inhyrning eller nyanställning. Utanför grindarna står blockadvakter från IF Metall några timmar om dagen och informerar kunder och förbipasserande.

Fackets lokale ombudsman Micael Nilsson, en av blockadvakterna, vittnar om en hård stämning. Han anser att personalen är hotad och pressad av sin arbetsgivare.

Men Fredrik Henriksson säger att arbetsgruppen är sammansvetsad och att det är högt i tak.

– Jag har aldrig trott på att hota. Om facket tror att man genom hot kan ha kvar folk i stenhuggeri där det är arbetskraftsbrist, då är de långt från verkligheten, säger han.

– En sån gubbe jag har där tar fem år att ta fram. Mina anställda är viktiga.

”Blockaden ska vara slut andra veckan i augusti – annars sägar jag upp personalen”
Istället använder han ordet löfte. Han lovar att säga upp sin personal om inte IF Metall har avslutat blockaden den andra veckan i augusti.

– Är de här vecka 32 så säger vi upp våra anställda. Så är de borta vid nyår, säger Fredrik Henriksson.

– Då börjar vi importera färdiga stenar istället, och blir ett rent familjeföretag, säger han och syftar på sig själv och in mor och far som är pensionerade men som fortfarande jobbar i företaget. 

Fredrik Henriksson tycker att det borde vara rent kriminellt av facket att utföra en blockad om nu inte en enda av de anställda är medlemmar i facket. Att fyra anställda först sökt sig till IF Metall för att inom ett halvår begära utträde tror han bara är ett bevis på fackets pampvälde.

Han har 13 anställda varav sju är stenhuggare. Om fyra av de sju vill ha kollektivavtal så skulle han gå med på det, säger han. Det erbjudandet står fast.

– Självklart.

IF Metall har inte begärt sympatiåtgärder

Men nu har de anställda röstat fram en annan försäkringslösning.

IF Metall har ännu inte beslutat om eventuell begäran om sympatiåtgärder.

Fredrik Henriksson sover dåligt på nätterna.

– Om de stoppar transporterna, vad gör vi då? Men vi har hittat vägar att gå runt, säger han.

LO-Tidningen har inte kunnat nå den lokale medlaren Karl Glimnell. Enligt fackets Micael Nilsson tror han inte på någon förändring av läget så länge inte facket vidtar ytterligare stridsåtgärder.