Några arbetsgivare struntar i den lokala lönebildningen och det hotar hela modellen, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Nu ska organisationen åka ut till arbetsgivarna och diskutera vikten av lokala avtal.

– Jag ser det som ett av mina viktigaste uppdrag, säger Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL.

Många anställda och deras fackförbund har varit missnöjda med hur den lokala lönebildningen skötts av kommuner och landsting, konstaterade Ingela Gardner Sundström, chef för SKL:s förhandlingsdelegation när hon på ett pressmöte i dag, onsdag, summerade avtalsrörelsen.

Nu uppmanar hon arbetsgivarna att ta missnöjet på allvar.

– Vi är tydliga inför våra medlemmar om vikten av att tänka igenom den lokala lönebildningen. Det är viktigt att både chefer och politiker engagerar sig och tar ansvar, säger Ingela Gardner-Sundström.

Parterna ska ta ansvar för lokal lönebildning
I det nya avtalet med Vårdförbundet står det att parterna centralt ska ta större ansvar för att den lokala lönebildningen fungerar. SKL kommer att ta sitt ansvar genom att åka runt till arbetsgivarna och diskutera den lokala lönebildningen. Agneta Jöhnk som är chef för SKL:s arbetsgivarpolitiska enhet säger att det blir ett av hennes viktigaste uppdrag framöver.

– Lyckas vi inte kommer vi inför nästa avtalsrörelse att möta krav på större centrala påslag och det vill vi undvika, säger hon.
Men det finns inga garantier för att SKL:s informationsinsats ger resultat. Organisationen kan uppmana medlemmarna att sköta sina lokala förhandlingar med facken, men arbetsgivarna beslutar själva hur de ska göra.

– Vi kan inte beordra våra medlemmar, men vi kan klargöra att det är de själva som skapar förutsättningarna för fortsatt lokal lönebildning och förklara vad alternativet skulle innebära, säger Ingela Gardner Sundström.

Facket måste stå upp för den lokala lönebildningen

Hon betonar dock att även facket måste ta sitt ansvar genom att stå upp för den lokala lönebildningen och vara beredda att ta konsekvenserna av den.

– Om man ska ha lokal lönebildning måste man acceptera att det blir skillnader i löneläge mellan olika landsting och kommuner och det har inte alltid varit lätt för facket, säger hon.