Brandförmannen Jerry Karlsson i Falkenberg, kritiserade arbetsmiljön och blev avstängd från jobbet. Facket anser att han straffas för sitt uppdrag som skyddsombud, och har sett till att han fått jobbet tillbaka, i alla fall tillfälligt.

I slutet av april stängdes Jerry Karlsson av från sitt jobb på räddningstjänsten i Falkenberg. Avstängningen kom efter att han kontaktat Arbetsmiljöverket och kritiserat arbetsmiljön inom räddningstjänsten offentligt. 

– Det är för jäkligt, så får det inte gå till, säger Michael Svensson, ombudsman på Kommunals avdelning i Halland, som driver ärendet.

Jerry Karlsson stängdes av utan förvarning och med full lön, men han fick inte vistas på jobbet.

– Han fick inte ens visa sig på arbetsplatsen och det är i strid med både förtroendemannalagen och arbetsmiljölagen. Hur ska han kunna utföra sina uppdrag om han inte får vara där? säger Michael Svensson.

Kommunal: ”Avstängd på grund av sitt fackliga uppdrag”

Han anser att Jerry Karlsson blivit avstängd på grund av sitt fackliga uppdrag.

– Jerry var tidigare klubbordförande. Nu är han med i klubbstyrelsen och är skyddsombud. Det är i egenskap av det han agerat, och det är därför han blivit avstängd, säger Michael Svensson.

Kommunal: ”Samarbetssvårigheter”

Det anser inte Falkenbergs kommun.

– Hans uppdrag har inte med saken att göra. Det rör sig om samarbetssvårigheter. Det finns en kraftig spricka mellan räddningstjänstens ledning och Jerry Karlsson, och därför har vi arbetsbefriat honom, säger Rolf Landholm, kommunchef i Falkenberg.

Att avstängningen, eller arbetsbefrielsen, som kommunen kallar den, inträffade precis efter att Jerry Karlsson anmält räddningstjänsten till Arbetsmiljöverket, innebär inte att kommunen försöker tysta kritiken säger han. Däremot bidrog anmälan till att situationen blev ohållbar.

– Vi hade haft problem men satsat på att förbättra den psykosociala arbetsmiljön inom räddningstjänsten. Vi hade bett de anställda och facket att ge oss en signal om det inte fungerade, men i stället valde man att genom Jerry Karlsson anmäla till Arbetsmiljöverket och det blev givetvis ett irritationsmoment, säger Rolf Landholm.

Tillbaka på jobbet i väntan på avgörande

Tvisteförhandlingar har pågått mellan facket och kommunen, som bestrider att den gjort något fel, sedan slutet av april. När förhandlingarna drog ut på tiden beslutade facket att lägga ett tolkningsföreträde. Det innebär att Jerry Karlsson nu fått jobbet tillbaka i väntan på att tvisten ska avgöras.

Kommunal i Halland har nu skickat ärendet vidare till förbundskontoret, men nya förhandlingar i ärendet väntar redan på torsdag.

– Arbetsgivarna har inlett en förflyttningsprocess och vill börja med MBL-förhandlingar. Vi kan inte acceptera att han förflyttas, han ska självklart få fortsätta sitt vanliga jobb tillbaka, så det kanske blir en tvist om det här med, säger Michael Svensson.

Rolf Landholm, vill inte kommentera förhandlingarna på torsdag eller hur han ser på framtiden.

– Vi för inte förhandlingarna via medier, utan träffar facket och ser hur det går, säger han.