När ledningen vägrar att ens svara varslar nu IF Metall Axis om strejk och Lockout mot det tjeckiska företaget Axis för att få till ett kollektivavtal.

Runt 70 anställda på det tjeckiska företaget Axis arbetar sedan i mars med att montera ned pappersmaskiner på det nedlagda pappersbruket Wifstavarv i Timrå. Arbetet förväntas pågå till i slutet av juli. Företaget saknar kollektivavtal både i Sverige och i Tjeckien och IF Metall har därför försökt få dess ledning att teckna avtal.

– De har i stort sett vägrat förhandla med oss och hänvisat till att de är här så kort tid, säger Christer Persson, enhetschef för IF Metalls förhandlingsavdelning.

Han tillägger att det är oväsentligt hur länge företaget stannar, de anställda ska omfattas av kollektivavtal oavsett om de är här några månader eller flera år.

Inget mandat
– Utländska företag som kommer till Sverige är välkomna, men de ska konkurrera på likvärdiga villkor som alla andra i Sverige, där kan vi inte vika oss, säger han.

I tisdags träffade IF Metall en representant för företaget i förhoppning om att få till ett avtal, men det visade sig att representanten inte hade mandat att fatta beslut. I stället skickades fackets avtalsförslag vidare till företagsledningen.

– När vi inte fått svar till lunch i torsdags skickade vi i väg varslet om strejk och blockad som träder i kraft den 1 juli, säger Christer Persson.

Vädjar om synpatiåtgärder
Samtidigt skickades begäran om sympatiåtgärder till fackförbunden Byggnads och Seko. Eftersom IF Metall inte har några medlemmar på Axis kan deras eget varsel sakna direkt effekt. De anställda kan jobba vidare som vanligt, men om de andra förbunden ställer upp med sympatiåtgärder stannar arbetet direkt.

Axis är beroende av lyftkranar för att montera ner de stora pappersmaskinerna och kranarna körs av Byggnads medlemmar. Sekos medlemmar ansvarar för transporten av maskinerna bort från bruket.

– Tillsammans kan vi sätta press på företaget, så jag hoppas att de beslutar om sympatiåtgärder, om vi nu inte får till ett avtal innan det blir aktuellt, säger Christer Persson.