Bröderna Henrikssons stenhuggeri i Kungsbacka har satts i övertidsblockad.
– Vi jobbar 60-70 timmar i veckan här, säger en anställd till LO-Tidningen.
– Det visar att vi är väldigt långt ifrån varandra, säger Micael Nilsson på IF Metalls Hallandsavdelning.

I februari i år träffade Micael Nilsson på IF Metall i Halland arbetsgivare och anställda på Bröderna Henrikssons stenhuggeri Kungsbacka, för att förmå företaget att teckna kollektivavtal.

– Då uppmanade arbetsgivaren de anställda att gå ur facket medan jag var där, säger han.

Mötet föranleddes av att fyra anställda vänt sig till facket och sagt att de ville förändra förhållandena på sin arbetsplats. De ville bli medlemmar och ha kollektivavtal.

Men fackets förhandlingar blev resultatlösa och natten till i går, onsdag, sattes arbetsplatsen i blockad.

Fyra har gått ur
Av de sju anställda inom IF Metalls område var fyra medlemmar. Men den senaste tiden har alla de fyra nya medlemmarna redan begärt utträde ur facket.

– Min uppfattning är att de inte vill gå ur, utan känt sig tvingade av sin arbetsgivare, säger IF Metalls förhandlingschef Christer Persson.

När LO-Tidningen ringer Bröderna Henrikssons stenhuggeri svarar en anställd som uttrycker en stark ilska över fackets agerande. Han tycker inte att facket ska komma dit, eftersom ”det finns ingen som är ansluten”.

– Vi jobbar 60-70 timmar i veckan här, vi har inte tid med det där, tillägger han.

Vilket, om uppgifterna är korrekta, innebär att övertidsblockaden brutits redan första dagen.

IF Metall har som policy att i första hand teckna avtal där facket har medlemmar. Men när medlemmar går ur under en pågående konflikt är det inget alternativ att backa ur, enligt Christer Persson. Han har förståelse för att pressen på enskilda blir oerhört stor, och anser inte att de gått ur av egen vilja, det vore en alltför märklig tillfällighet, anser han

– Skulle vi backa i sådana här situationer, då skulle arbetsgivaren veta att bara de anställda förmås att gå ur facket, blir de av med problemet. Det skulle skapa ett enormt tryck på de anställda, säger han.

Eftersom läget är känsligt väljer facket utföra konflikten i form av övertids- och nyanställningsblockad, och inte fullständig arbetsnedläggelse.

Utan försäkringar
Lönen har inte legat lägre än på stenhuggerier med avtal, men enligt uppgifter till facket har försäkringar tidigare saknats. Nu har företaget sett sig om efter privata försäkringar, vilket facket beklagar.

– Kollektivavtalet med Fora försäkring är också en försäkran för dem som jobbar där. Skulle det hända något med företaget är de anställda ändå garanterad sin försäkring, så är det inte med privata alternativ. Då kanske det visar sig att företaget inte betalat in premierna, säger Christer Persson.

LO-Tidningen har inte kunna nå arbetsplatsens chef, Fredrik Henriksson, för en kommentar.