Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv och Unionens ordförande Mari-Ann Krantz är två av 30.000 som dragit av skatt för hushållsnära tjänster. Bland avdragsidkarna finns också ministrar, riksdagsmän och miljonärer.

Finansmannen Christer Gardell hade 2006 en inkomst på drygt 20 miljoner kronor.

Han är en av dem som gynnas av den skattelättnad på hushållstjänster som regeringen infört.

Tack vare skattereduktionen kan Christer Gardell minska sin skatt med 2.135 kronor.

Gardell hör till de närmare 30.000 personer som hittills beviljats avdrag för hushållsnära tjänster. Drygt 53.000 personer har sökt avdrag för 2007.

Att höginkomsttag are inom näringsliv och politik använder sig av den nya möjligheten att sänka skatten visar också ett stickprov som LO-Tidningen gjort.

Sedan tidigare är det känt att förre statsministern Göran Persson och hans fru, Systembolaget-vd:n Anitra Steen, gjort avdrag för tillsammans 25.970 kronor.

Tre ministrar
I den nuvarande regeringen är det till dags dato tre ministrar som beviljats skattereduktion.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har sänkt sin skatt med 2.662 kronor, utbildningsminister Jan Björklund med 3.320 kronor och handelsminister Ewa Björling har fått skattereduktion med 4.650 kronor.

Ewa Björling meddelar via sin pressekreterare att det arbete hon sökt avdrag för gäller städning av huset hemma i Ekerö. Även arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin fick städat hemma för sina pengar.

Mångmiljonär sparade 7.500 kronor
Förre vd:n och nuvarande ordföranden för bilsäkerhetsföretaget Autoliv, Lars Westerberg, hör till dem som har mångmiljoninkomster och som begärt avdrag för hushållstjänster.

2006 tjänade han 19,7 miljoner kronor. Han får skatten reducerad med 7.500 kronor tack vare avdraget för hushållstjänster.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström hör med sin inkomst på 5,5 miljoner kronor också till de allra högsta höginkomsttagarna. Han får en minskning av skatten på 8 794 kronor tack vare avdraget för hushållstjänster.

Bäckström hälsar via sin presschef att han avböjer att uttala sig om sina egna förhållanden, men att han givetvis är positivt inställd till den möjlighet som numera står till buds.

Putsar fackbasens fönster
Mari-Ann Krantz, ordföranden i Unionen, det nya stora tjänstemannafacket, har ett av de minsta beviljade skatteavdragen, endast 782 kronor.

– Det handlar om fönsterputsning. Jag har tecknat ett abonnemang med en städfirma och så kommer de och putsar mina fönster ungefär fyra gånger om året.

Mari-Ann Krantz tycker egentligen att reformen är lite tveksam.

– Jag har varit kritiskt till argumenten att man skulle skapa nya jobb. Jag trodde inte att det skulle bli så många. Där kanske jag får ge mig lite, för det har skapats en del jobb i alla fall.

– Men för min egen personliga del har det inte inneburit någon som helst förändring. Jag har haft den här tjänsten i förmodligen femton år och tänker fortsätta med den alldeles oavsett hur skattesystemet ser ut.

Flest höginkomsttagare
En kartläggning som regeringen nyligen presenterat visade att det är stora skillnader mellan olika grupper när det gäller utnyttjandet av avdraget för hushållstjänster.

Höginkomsttagarna är klart överrepresenterade och står för 40 procent av ansökningarna.
Peeter-Jaan Kask
Skriv ett e-postbrev till redaktionen