Lokalvårdarna Hernandez, Swede och Centralstädning är tre stora städföretag som i åratal utnyttjade papperslösa som svart arbetskraft i kommuner, stat och landsting.  Till sist blev företagen avslöjade. De försattes i konkurs. Ägarna och deras medhjälpare har dömts till fängelse.

Inom den offentliga sektorn gäller det för de oseriösa företagen att hålla en låg profil. Därför var det oförsiktigt av Lokalvårdarna Hernandez att konkurrera ut ett av de mest etablerade städföretagen, Stockholms Städsystem, från deras uppdrag på regeringskansliet.

– Regeringskansliet skulle spara pengar och tog det billigaste anbudet, säger Tord Unevik, som då var vd på Stockholms Städsystem.

– Jag sade till inköparen på regeringskansliet att vara försiktiga med den nya leverantören. De är på ekobrottsutredning, sade jag.

”Vi vet om det”, sade inköparen, ”men de har lovat att inte ha svartjobb hos oss.”

Detta märkliga uttalande visade sig vara fel.

Vann upphandlingen
Efter några veckor ringde anställda på Stockholms Städsystem till Tord Unevik och berättade att de erbjudits fyra timmar vitt betalt och fyra timmar svart av den nya städfirman om de städade på finansdepartementet.

Lokalvårdarna Hernandez lyckades genom åren vinna många offentliga upphandlingar med sina låga priser och fina referenser. År 2004 omsatte företaget 45,3 miljoner kronor, enligt Skatteverket, men den omsättning företaget deklarerade för var bara 30,9 miljoner.

Några av företagets kunder var regeringskansliet, åklagarmyndigheten, migrationsverket, Socialstyrelsen, Karolinska institutet, flera gymnasieskolor och även Moderna museet och Nationalmuseum.

Dömdes för skattebrott
I juli 2006 dömdes ägaren av Lokalvårdaren Hernandez för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll till fyra års fängelse och sju års näringsförbud. Två medhjälpare dömdes till näringsförbud samt till fängelse i två år respektive två år och sex månader.

Av domen framgår att ägaren till Lokalvårdarna bland annat belånat intäktsfakturor hos två faktureringsbolag, Södertälje Factoring AB och AK Finans AB, för totalt 25,6 miljoner kronor, intäkter som inte bokförts hos Lokalvårdarna.

Han hade också bokfört osanna fakturor utställda av medhjälparnas olika företag.

Pengarna användes av ägaren till att betala svarta löner till hundratalet anställda och till ägaren själv.

Smet från skatten
En medhjälpare dömdes för att ha hanterat totalt 9,9 miljoner kronor som sattes in på tre av hans olika bolag för att dölja skattesmitning, och för att betala ut svarta löner till sjuttio personer.

Den andre medhjälparen dömdes för att han inte bokfört intäkter för utförda arbeten på sin städfirma för 5,5 miljoner kronor.

Anna Holmgren
Frilansjournalist
Skicka ett e-postbrev till redaktionen