/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/i_tving_2508.jpg
Ingela Tving brukar få höra att ”alla kan städa”, men det stämmer inte. – Jag vet exakt var jag ska dra fingret för att kolla om det är bra städat, säger hon. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Vi träffar Ingela Tving i fikarummet. På en stor anslagstavla finns veckans jobb för alla de 25 städarna inskrivna. Lägenhetsstädning på Östra Ringgatan och städning hela veckan i gasföretaget AGA:s lokaler.

Bredvid anslagstavlan finns en påminnelse att anmäla sig till sommarfesten i Bredsand och ett erbjudande från AGA för den som vill att följa med på höstkryssning.

Som veckans citat på anslagstavlan har någon skrivit: ”Efter regn kommer solsken”.

– Vi som jobbar här ringer varandra ofta, vi ordnar grillfester och går på disco­bowling tillsammans. Vi kallar oss för en familj och att anordna aktiviteter tillsammans är ett sätt att inte bli ensam på ett jobb där man arbetar mycket ensam, säger Ingela Tving, städerska och skyddsombud på Städab i Enköping.

Sexuella trakasserier
I en LO-rapport berättar städarnas fack Fastighets om risker och olägenheter med att arbeta ensam – som många städare gör: Sexuella trakasserier och hot från hyresgäster förekommer. Men den vanligaste effekten är psykisk ohälsa: ”Att arbeta ensam utan någon att prata med kan leda till grubblerier”, skriver Fastighets i rapporten.

Det är en bild av sitt arbete som Ingela Tving inte känner igen.

– Men när jag kommer hem efter att ha arbetat ensam åtta timmar i en lägenhet är jag mycket pratsjuk. Min man märker med en gång att jag varit ensam en hel dag. Men ibland kan det också vara hemskt skönt att arbeta ensam, säger hon.

– Och finns det en hotbild pratar vi med chefen och säger till att vi inte vill arbeta ensamma. Men så här långt har inget allvarligt inträffat.

Tänker på sig själv
Hennes bästa tips till den som arbetar ensam: Ta pauser! Släpp trasan en stund och gå ifrån.

– Det är viktigt att tänka på sig själv.

Ingela Tving började jobba som städare med en gång efter nian. Hon började på Arlanda flygplats – ”ditsläpad” av mamma som också började sin städkarriär där.

– Det var kul och man jobbade mycket i grupp. Ibland var det helstädning av planen, ibland snabba räder där vi nästan bara hann med att lägga säkerhetsbältena i kors.

Pengarna styrde
Hon fortsatte med städning i Stockholm och Solna centrum och började på Städab i Enköping för fyra år sedan.

– För städbolagen i Stockholm var det pengarna som styrde. Där finns det också en ständig tillgång på nytt folk. Här i Enköping där alla känner alla måste man vara noga med sitt rykte för att få folk som vill jobba som städare. Här vet kunderna vad vi heter när vi stöter på dem på stan.

Trivs med jobbet
Ingela Tving har alltid trivts med sitt yrkesval.

– Kompisarna brukar fråga om jag inte ska byta inriktning. Men jag trivs jättebra och vill inte ha något annat jobb. Jag är stolt över mitt yrke.

Alla kan städa, brukar hon få höra. Men det stämmer inte.

– Folk vet inte att man kan flytta på saker när man städar, att man kan ta bort spisknappar och lister för att komma åt, att man ska göra rent bakom elementen. De ser bara till ytan. Jag vet exakt var jag ska dra fingret för att kolla om det är bra städat!

Det händer att folk klagar på städningen, ”övernitiska människor som vill få en koja förvandlad till slott”.

– Det finns de som säger sårande saker. Då får man vara diplomatisk och inte tappa humöret och be dem kontakta chefen med klagomålen.

Läser fantasy
Jobbet tar hon inte med sig hem, även om hon kommit på sig själv att gå runt med trasan och mer eller mindre omedvetet torka här och där samtidigt som hon pratar i telefon.

När hon är ledig läser hon tjocka fantasyböcker, syr, väver mattor, broderar och stickar. Och ägnar sig åt huset i Grillby, umgås med sin man och de tre barnen.

Hon är medveten om att yrket inte har någon högre status, att det inte värderas och respekteras så som det borde.

– Men skulle vi strejka skulle man märka vad vi gör …

FAKTA: Ensamarbete
Ensamarbetena blir allt fler. Det beror bland annat på omorganiseringar med rationaliseringar, att allt mer läggs ut på entreprenad, att antalet små företag ökar och att den nya tekniken gör det möjligt att arbeta ensam. Ensamarbetena har också blivit allt mer ensamma. Numera åker allt fler direkt från hemmet till arbetsplatsen och träffar sina arbetskamrater allt mer sällan. Nu vill LO att mer hänsyn tas till de psykiska och sociala aspekterna av att jobba ensam – och inte bara till säkerhetsbedömningar.