Hotell- och restaurangfacket och Unionen har ett ovanligt brett projekt på gång. Tillsammans med en rad frivilligorganisationer vill de göra var och en medveten om hur resandet kan göras på ett schystare sätt.

I höst ska projektet Schyst resande ta fram material till studiecirklar. Drömmen är också en fond som resenäringen gör avsättningar till.

– England ligger före. Där avsätter resenäringen ett pund per resa till en fond för lokal utveckling på resmålen, säger Marie Kihlberg Nelving, internationell sekreterare på Unionen och en av personerna bakom projektet Schyst resande.

Där kommer initiativet från arbetsgivare och frivilligorganisationer, inte fackförbund. Också i Sverige har resenäringen fått upp ögonen för de mänskliga rättigheterna. Många företag har uppförandekoder.

– Problemet är att reglerna är minimala och att de inte följs, säger Marie Kihlberg Nelving, som berättar att årets mål för Schyst resande är att kartlägga och sprida kunskap.

Ska certifisieras
Först under 2009 kommer företagarna att kontaktas. Kanske kan det då bli tal om en certifiering av schysta resor.
Mycket handlar också om att öka medvetenheten hos de enskilda turisterna.

– Vi vill inte ge turisterna dåligt samvete för att de reser. Vi vill att de ska resa mer. Men vi vill göra dem medvetna om vilka avtryck de gör, säger hon.

Diskussionerna om flygplanens utsläpp lämnar hon i stort sett därhän, kommenterar bara att resande inte behöver betyda flyg till en strand.

Fokus ligger på villkoren på turist­orterna.

– Vi vill skapa en efterfrågan på mänskliga rättigheter, säger hon.

Turism kan utveckla
Att turismen kan göra mycket för utvecklingen i fattiga länder är grundtanken. Medveten turism, vill säga.

Ett stort problem är att pengarna ofta inte stannar kvar på de lokala resmålen. Från Thailand försvinner till exempel hälften av pengarna från turistindustrin utomlands.

I Karibien är siffran högre, och där är också hotell med ”all-inclusive” vanligast. Allt ingår i priset och därmed uteblir stödet oftast helt till de lokala näringarna.

– Det gäller att bredda medvetenheten till smågrejer, säger Marie Kihlberg Nelving.

Pruta inte
Som det här med att pruta. Det sägs ibland att där eller där ”ska” man göra det.

– Men jag behöver inte pruta för att få ned halsbandet från fyra till tre kronor.

På några få platser har prutandet satts i system, säger hon, och där ligger utgångspriset kanske flera hundra procent över det som säljaren hoppas landa på. Men det hör till undantagen. Vanligen handlar det om små försäljare som har svårt att få sin verksamhet att gå runt.

– Utgå från dig själv, vad som är skäligt, säger Marie Kihlberg Nelving.

FAKTA: Schysta listan

  • Ställ krav på resebyrån om schysta villkor för anställda på hotellen.Undvik all-inclusive, semestermål där allt ingår och det mesta av pengarna går till internationella kedjor och försvinner ur landet
  • Spendera i stället semesterkassan hos lokala företagare, det motverkar på sikt fattigdomen.
  • Ta hänsyn till dem som bor och jobbar där, prata med dem och ta reda på mer om deras liv och villkor.
  • Fundera över vattenförbrukningen – ibland stängs vattnet av för lokalbefolkningen som får hämta sitt flera kilometer därifrån. Och hur är det med vattningen av golfgreenerna och påfyllning av poolerna.