Städföretaget Swedes kunder var bland andra Norrtälje kommun, Stockholms läns landsting, Täby kommun, Stockholms stad och Värmdö kommun.  Även Södertälje kommun hade lagt ut städningen på Swede, eftersom de var så billiga.

Då de svarta affärerna på Swede, Serviceföretagen i Stockholm AB, avslöjades och firman gick i konkurs flyttade Södertälje kommun sin städning till en annan fiffelfirma, nämligen Lokalvårdarna Hernandez.

– När vi kritiserade kommunen svarade de bara att de anlitade Hernandez för ”de hade ett så bra pris”, och att kommunen var styrd av lagen om offentlig upphandling, berättar Gesa Markusson, ombudsman på Fastighetsettan i Stockholm.

Enligt domen bedrev Swede en penningtvätt som pågått under lång tid och omfattat mycket stora belopp.
Företaget omsatte 47 miljoner år 2003, men redovisade löner för bara 11,9 miljoner och hade därutöver betalat svarta löner till cirka 150 personer.

Överförde pengar
Firman redovisade också inköp från underleverantörer för 16,5 miljoner kronor, trots att dessa inte utfört något faktiskt arbete.

Pengar som Swede överfört till underleverantörerna återfördes till Swede för att betala svarta löner, och till ägarens privata konto.
Swedes ägare dömdes i mars 2004 till fem års fängelse för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott, och grovt försvårande av skattekontroll, samt näringsförbud i sju år.

Ytterligare fem åtalade i städhärvan dömdes för bokföringsbrott, medhjälp till skattebrott och försvårande av skattekontroll till mellan ett och tre års fängelse. Dessutom dömdes flera av dem till näringsförbud.

När fifflarna gått i konkurs tog kommunen tillbaka städningen i egen regi under några år. Nu är det återigen aktuellt att lägga ut städningen i Södertälje på anbud. Privatiseringen berör 160 anställda.

Anmäldes
Centralstädning i Solna AB uppmärksammades i medierna hösten 2003 när Connex anmälde sin underleverantör till Ekobrottsmyndigheten. Connex misstänkte att Centralstädning använde svart arbetskraft för att städa i tunnel-banan.

Centralstädnings ägare lämnade då över en lista till Connex med 22 personer som påstods arbeta i tunnelbanan. De flesta hade sökt uppehållstillstånd i Sverige. Sju av dem var papperslösa. Enligt ett vittne i tingsrätten arbetade drygt 30 spansktalande personer svart i tunnelbanan mot kontant betalning.

När Connex reagerade hade ombudsman Gesa Markusson sedan länge jagat ägarna till Centralstädning för att få ut obetalda löner från andra företag som de hade ägt tidigare.

– Redan när Centralstädning var nystartat gjorde jag en ekobrottsanmälan. Det hände inte ett dugg. Sedan hade Centralstädning plötsligt 200 papperslösa städare i tunnelbanan. När det uppdagades gick företaget i konkurs. Alla peng-arna var borta. De var placerade på Cypern eller i Syrien, säger Gesa Markusson.

Tolv personer åtalades
Centralstädnings kunder var bland andra Connex, olika Ica-butiker, hotell Roslagen, hotell Mälardrottningen samt H&M.

Ekobrottsmyndigheten åtalade tolv personer kring Centralstädning för svarta affärer med minst fyra inblandade bolag.

Under perioden januari 2002 till oktober 2003 omsatte Centralstädning 37,6 miljoner kronor, men deklarerade löner bara för 4,7 miljoner.

Liksom i de andra rättsfallen tvättade Centralstädning pengar genom att skicka luftfakturor till underleverantörer. Även i det här fallet var det företag som ägdes av övriga åtalade i målet.

Dömdes till fängelse
Ägaren till Centralstädning dömdes för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll till 3,5 års fängelse och sju års näringsförbud.

Fem av hans medhjälpare dömdes till mellan en månads och tre års fängelse, tre av dem dömdes till näringsförbud mellan fem och sju år. Två av de åtalade betraktades som så kallade ”målvakter” och fick bara villkorlig dom och böter.

Anna Holmgren
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen