/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/opinion_0821.gif

Kommunals ordförande Ylva Thörn syns och hörs mest. IF Metalls ordförande Stefan Löfven syns nästan lika mycket utåt.

Därmed är ordningen återställd.

Siffrorna för Stefan Löfven visar att det tar tid att bli känd. Dubbelt så många tycker att han syns och hörs i år som 2006, när han var ny ordförande för IF Metall. Men han har fortfarande en bit kvar till företrädaren Göran Johnssons siffror.

2002 kom dåvarande Metallbasen Göran Johnsson upp i 68 procent. 2003 fick Ylva Thörn 68 procent, sannolikt en följd av Kommunalstrejken det året.

Kommunal och IF Metall är de två största förbunden och organiserar tillsammans mer än hälften av LO-medlemmarna, noga räknat 56 procent.

De två minsta LO-förbunden, Musikerna och Målarna, organiserar tillsammans drygt en procent av LO:s medlemmar. Det ger proportioner när man jämför vilka som hörs och syns i debatten.

Knappt hälften tycker att Ylva Thörn syns och hörs

48 procent i LO-opinion svarar att Ylva Thörn syns och hörs. Stefan Löfvens andel är 45 procent.

Byggnads ordförande Hans Tilly kommer på tredje plats. 26 procent tycker att han syns och hörs. Det är en rejäl minskning jämfört med förra året, möjligen en konsekvens av att Lavalkonlikten numera handlar mer om juridik än facklig kamp.

17 procent tycker att Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia syns och hörs. Det är en anmärkningsvärt hög siffra i relation till förbundets storlek. Kommunal är mer än tio gånger så stort som Hotell- och restaurangfacket.

Förbundet har synts en hel del i medierna, men det har inte enbart varit god publicitet. Blockaden av salladsbaren i Göteborg, förbundsstyrelsens julfest och medlemsraset är det som har fått mest uppmärksamhet.

Tre av tio tycker inte att någon syns och hörs i debatten
I år svarar 31 procent att inte en enda förbundsordförande syns och hörs tillräckligt i debatten. Några teorier om orsaken återkommer i flera svar:

• Det är mediernas fel.

– Ibland är det svårt att profilera sig i borgarpress, anser Monica Åhlén, administratör på IF Metall i Borlänge och aktiv i Handels.

• Det är ordförandenas eget fel.

– Ingen av dem syns och hörs tillräckligt. Välfärden monteras ner och inte ett ord till protest, tycker Bo Sigvardsson, processoperatör på Iggesunds bruk och aktiv i Pappers.

• Intresset begränsar sig till det egna förbundet.

Roy Anderzon, Katrineholm, undersköterska och mentalskötare och aktiv i Kommunal, tycker att Ylva Thörn hörs och syns.

–Jag ser och hör just inget om de andra. Jag kan se någon i LO-Tidningen ibland men då hoppar jag över det. Jag känner för mitt förbund.