Så länge det inte finns bevis på svarta affärer är det företaget med det billigaste anbudet som vinner, enligt lagen om offentlig upphandling.

– Vi är många auktoriserade städbolag som är väldigt tveksamma till offentliga upphandlingar, säger Tord Unevik på Sveriges serviceentreprenörers förbund.

Enligt Tord Unevik ser alla fiffelbolag seriösa ut i en offentlig upphandling. De har ingen betalnings­anmärkning, ekonomin är bra, de betalar skatt och arbetsgivaravgifter, de har bra referenser och gör ett bra jobb med många städtimmar.

De seriösa städföretagen som blir utkonkurrerade har satt sig till motvärn och försöker sanera städbranschen genom auktorisation inom Sveriges Serviceentreprenörers Förbund, SSEF inom Almega.

Få godkända
Av 1. 000 städbolag i Sverige är bara 70 auktoriserade. Av tio ansökningar är det bara tre som blir godkända. För att få auktorisationen ska företaget ha ett schyst bokslut att visa upp och det får inte ha konflikter med facket, som är med och godkänner ansökningarna.

– De svarta företagen har börjat lära sig att det inte är någon idé att ansöka, säger Tord Unevik.

Städföretagen inom SSEF har också startat en informell grupp tillsammans med Kommunal, Fas-tighets och Almega för att försöka få stopp på den omfattande kriminaliteten i branschen.

Lära om upphandling
Tillsammans försöker de lära upphandlarna av offentliga tjänster hur de ska hitta fifflarna. Metoden är enkel. Den går ut på att kolla nyckeltal i årsredovisningen. Till exempel hur stor andel av företagets omsättning som är löner. 70 procent är normalt, en låg löneandel är en tydlig varningssignal.

Likaså om en hög andel av omsättningen går till underleverantörer. Ett seriöst städföretag har knappast några underleverantörer alls.

Gott resultat
Samarbetet mellan parterna i städbranschen har gett resultat. Flera av de största svartjobbande städföretagen har försatts i konkurs, och ägarna har blivit dömda till fängelse, till exempel Lokalvårdarna Hernandez, Swede och Centralstädning.

Dessa aktörer har dömts för ekobrott. Men ingen av dem har åtalats, dömts eller bötfällts för att de utnyttjat papperslösa.

När de tre konkurserna var ett faktum kunde städarna som hade vita löner få ut sin lönegaranti från staten. Men de papperslösa får ingen ersättning vid konkurser, de betraktas som illegala och försvinner till andra arbetsgivare på den svarta arbetsmarknaden.

Kriminella arbetsgivare
Det finns mellan 2.000 och 7.000 papperslösa städare i Stockholm, enligt parterna i städbranschen. Lågt räknat saknar var tionde städare i Stockholm arbetstillstånd. Bakom varje sådan papperslös städare finns en kriminell arbetsgivare.

De flesta betalar usla löner, 30 till 50 kronor i timmen svart och kontant. Andra struntar helt i att betala lönen och hotar med polisen om en papperslös vågar kräva sina pengar.

Affärerna fortsätter
Även om några fifflare fällts så har de svarta städaffärerna inom offentliga sektorn inte upphört. De fortsätter i nya skepnader, med nya företag och nya ägare.

Och enligt Tord Unevik vill regering och kommuner trots de uppmärksammade rättsfallen i offentliga sektorn fortfarande inte använda auktoriserade städbolag.

– Vi är många auktoriserade städbolag som är väldigt tveksamma till offentliga upphandlingar, säger han.
– Det är bara skuttar som får de jobben.

LO-kongressen beslutade i maj att LO ska verka för hårdare straff för de kriminella arbetsgivarna och att de papperslösas arbete ska avkriminaliseras.

Anna Holmgren
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen