/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/opinion_0822.gif

Fyra veckor på sommaren. Så ser normalsemestern ut för LO-folk, åtminstone av svaren i LO-opinion att döma.

Sedan finns det en och annan lyckost som har mer att se fram emot.

– Jag tar sex veckor – den första riktiga semestern sedan barnen var små. Ett starkt fackligt arbete har gjort det möjligt, berättar Bo Sigvardsson, processoperatör på Iggesunds bruk och bland annat sektionsordförande i Pappers.

Han jobbar skift i kontinuerlig drift. Avtalet ger honom rätt till 56 timmars arbetstidsförkortning per år.

I år har han större möjlighet att själv bestämma när ledigheten ska tas ut än tidigare. Pappers drev det kravet framgångsrikt i avtalsförhandlingarna förra året. Individens valfrihet gick före fler timmar i förkortad arbetstid.’

– Det märks tydligt på min avdelning. Vi har nästan fördubblat antalet sommarersättare och den ordinarie personalen har fått större möjlighet att ta ledigt med sina familjer, konstaterar Bo Sigvardsson.

Sex av tio svarar att de själva får bestämma när de ska ta ut sin huvudsemester, även om det är  en sanning med modifikation. Många tillägger att de måste komma överens med sina arbetskamrater.

Bara 5 procent tar ut huvudsemestern på någon annan tidpunkt än under sommaren.