Unionen ska hårdbanta. En av tre ska bort till nästa år då fackförbundet ska sjösätta sin krympta organisation.

– Att åtgärder skulle komma var ingen överraskning men att det skulle ske så snabbt och i den omfattningen var förvånande, säger Martin Jefflén, fackklubbsordförande på Unionens förbundskontor.

Då Unionen bildades för ett år sedan talade ordföranden Mari-Ann Krantz om ett stort kaxigt fackförbund. Hon sade också att sammanslagningen mellan HTF och Sif inte gjordes av besparingsskäl. Men nu planerar Unionen att skära bort nästan 300 tjänster.

 I dag jobbar kring 950 personer på fackförbundet. Arbetsgivarens mål är att pressa ned antalet anställda till 675.

– Det är den storleken på organisationen vi vill ha med det antalet medlemmar vi har i dag. 400 ska finnas regionalt och 275 på förbundskontoret, säger Nils-Åke Carlsson, Unionens kanslichef.

Samtal pågår
De största neddragningarna kommer att göras på förbundskontoret i Stockholm.

Några regelrätta förhandlingar mellan fack och arbetsgivare har ännu inte inletts.

– Det är ännu väldigt tidigt i den här processen, säger Nils-Åke Carlsson.

Han hoppas dock att neddragningarna ska vara färdigförhandlade i september.

Kritisk fackklubb
Fackklubben på Unionens förbundskontor är kritiskt till att arbetsgivaren låst fast sig vid exakt hur många som ska jobba på fackförbundet.

– Men man kan inte göra som arbetsgivaren gör och lägga fast exakt hur många som ska vara kvar. Frågan måste först vara vad det är för verksamhet som ska bedrivas. Innan det har gjorts kan vi inte gå in i skarpa förhandlingar, säger Martin Jefflén.

Samtidigt håller fackets representant med om att något måste göras.

– Kostnader och intäkter måste gå ihop, säger Martin Jefflén.

Ett medlemstapp och det faktum att två fackförbund med varsin administration slogs ihop till en gör att det behöver göras förändringar.

– Det är en tuff situation för medarbetarna. Unionen har precis bildats och har haft en positiv start. Då är det viktigt att behålla den känslan. Samtidigt måste vi skära kostnaderna. Det är hårt och arbetsgivaren måste uppfylla sina löften om trygghet för de anställda och en ansvarsfull process, säger Martin Jefflén.

Får stöd
Både fack och arbetsgivare hoppas att de flesta ska sluta frivilligt.

Förra veckan gick Unionen ut med ett paket för dem som frivilligt slutar. Den som har jobbat mer än fem år kan ansöka om att gå i tidigare pension eller att under en viss tid få betald utbildning eller löneutfyllnad.

FAKTA: Unionen
Fackförbundet bildades första januari i år då Sif och HTF slogs samman. Fackförbundet har i dag cirka en halv miljon medlemmar. De organiserar tjänstemän inom både industri och tjänstesektorn.