Ett sommarjobb inom kommunen kan ge 122 kronor i timmen – i Vaggeryd. I Vetlanda får du bara 31,25 kronor i timmen, väldigt lite då sommarjobb ofta ersätter semesterlediga med avtalsreglerad lön.

SSU har för åttonde året i rad kartlagt kommunala sommarjobb. Liksom tidigare år är skillnaden stor mellan kommunerna. När det gäller sommarjobben är det anmärkningsvärt eftersom dessa ska styras av lag eller kollektivavtal.

Feriepraktikplatserna har mer karaktären av en arbetsmarknadsåtgärd och den anställde ska ha handledare och en utbildningsplan.

SSU reagerar starkt mot årets låga ersättningar och anser att det sänder helt fel signaler till de ungdomar som nu får sin första kontakt med arbetslivet.

– Den moderatstyrda regeringen har dragit ner på stödet till kommunala sommarjobb samtidigt som de dragit ner på arbetsmarknadsåtgärder säger Jytte Guteland förbundsordförande SSU.

Återinför stödet till kommunerna för att skapa fler sommarjobb och se till att hjälpa unga människor till arbete, säger hon.

FAKTA: De fem  kommunerna som betalar sommarjobbarna bäst
Vaggeryd: 122 kronor i timmen.
Umeå: 112:50 kronor i timmen.
Ydre: 107 kronor i timmen.
Leksand: 105:40 kronor i timmen.
Södertälje: 100 kronor i timmen.

FAKTA: De fem  kommunerna som betalar sommarjobbarna sämst
Vetlanda: 31:25 kronor i timmen.
Härnösand: 35 kronor i timmen.
Bjurholm: 36 kronor i timmen.
Ljusnarsberg: 40 kronor i timmen.
Strömsund: 42 kronor i timmen.

Läs också: mer om SSU:s sommarjobbsundersökning