LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin anser att svenska riksdagens undertecknande av det nya EU-fördraget ska skjutas upp till nästa år. Irländarna har sagt nej i en folkomröstning då går det inte att låtsas som ingenting, anser hon.

Åsikterna går isär om hur Sverige ska hantera krisen i EU. Drygt 53 procent av irländarna sa förra veckan nej till Lissabonfördraget. Det resultatet har sänt chockvågor genom Europa.

Fredrik Reinfeldt, statsminister, har sagt att den svenska ratificeringsprocessen ska fortsätta, något som är i linje med uppmaningen från kommissionens ordförande José Manuel Barosso.

Sa nej
– I en folkomröstning har irländarna sagt nej. Om ett land säger nej blir det inget fördrag. Så ser de grundläggande reglerna ut, säger Wanja Lundby-Wedin.

Debatten om att processen inte påverkas och att länderna ska gå på som om ingenting hänt är märklig, anser Wanja Lundby-Wedin, ordförande för LO och också för Europafacket (ETUC).

– Irländarna har inte sett ett medborgarnas Europa med en social dimension utan en maktutövning uppifrån, säger hon.

Öppnar för undantag
Wanja Lundby-Wedin anser att om EU öppnar upp för undantag i fördraget för Irland så öppnar man också upp för Sverige. Det sociala protokoll som Europafacket vill ha för att säkra de fackliga rättigheterna kan bli aktuellt nu, anser hon.

– Ett sådant socialt protokoll ska skrivas under av regeringscheferna och ska vara bindande, säger Wanja Lundby-Wedin.

Också socialdemokratiska riksdagsmannen Morgan Johansson vill skjuta upp ratificeringen. Han säger till LO-Tidningen att det var uppfattningen på partistyrelsens möte i fredags.

Ren provokation
– Det är en ren provokation mot Irland om ratificeringen bara ska fortsätta. Om förhandlingen öppnar upp för en ändrad arbetsrätt eller undantag för försvaret som det neutrala Irland kanske vill ha, då kan sådana undantag bli aktuella att peta in också för Sverige, säger Morgan Johansson.

Men Mona Sahlin, socialdemokraternas ordförande, anser att processen med ratificeringen ska fortsätta. Därmed har hon en annan uppfattning än Morgan Johansson.

Morgan Johansson säger sig vara förvånad över Mona Sahlins uttalande. Han uppfattar det som att socialdemokraternas partistyrelse kommit överens om att vänta med ratificeringen tills konsekvenserna av folkomröstningen på Irland har hanterats.

Men enligt Mona Sahlin behöver Europa det nya fördraget. Samtidigt säger hon i Sveriges radios Ekot att Fredrik Reinfeldt först ska ”ta fram Lavalutredningen” som behandlar konsekvenserna av Byggnads motgång i EU:s domstol.

Den utredningen ska Claes Stråth vara klar med senast den 15 december.

Vid ratificeringen i riksdagen krävs tre fjärdedelars majoritet. Därmed är de borgerliga partierna beroende av de socialdemokratiska rösterna.