Politikerna har beslutat att den svenska krigsmakten ska ha en ny inriktning. Trots att man i minst 40 år från satelliter kunde fotografera föremål på jorden av en tändsticksask storlek, höll Sverige fast vid ett invasionsförsvar av andra världskrigs-modell. Den dumheten kostade skattebetalarna tusentals miljarder.

Nu är det insatsstyrkor som gäller – en ny dumhet! Svenska soldater finns i Afghanistan, en styrka som står under befäl av USA. Vi deltar också i Nordic Battle Group, som bland annat var inblandad i tortyrskandalen i Tchad.

I ett samhällsprogram på tv kunde tittarna ta del av hur de svenska soldaterna i Afghanistan var ute på morduppdrag.

Mannen de mördade hade svenskarna försökt lagföra, men misslyckats, för bevisen höll inte. Svenskarna sköt ihjäl honom i stället.

Mannen måste ha haft anhängare som blev arga.

Riskerna för den svenska allmänheten med denna nya inriktning diskuteras inte.

Soldaterna sänds till länder som befinner sig i konflikt. I vilken konflikt man än går in i, så finns det minst en part som känner sig förfördelad. En förfördelad part brukar vilja ge igen.

Måste en utländsk terroristgrupp ta sig till Sverige, kapa ett flygplan, köra in i ett flerfamiljshus, och låta flera hundra människor dö, innan politikerna fattar vad de håller på med?

Tommy Carlsson
Malmö