EU:s arbete med att få till en ny författning kan vara förgäves. I dag, torsdag, kan tre miljoner irländare rösta ja eller nej till Lissabonfördraget. Men EU har ingen plan B om det blir nej.

När Margot Wallström, vice ordförande i kommissionen, gästade Sverige för några dagar sedan sa hon att någon plan B inte finns.

Men i midsommar är det toppmöte, endast en vecka efter den fruktade folkomröstningen, och då tas första beslutet på hur unionen går vidare.

Akut nöd
Det toppmötet anser danska Information kan komma att fungera som ”ett lasarett för en union i akut nöd”.

Ett nej i Irland kan innebära att ett nytt fördrag inte kan bli aktuellt igen förrän vid nästa utvidgning som kan bli någon gång år 2011 och 2012 då Kroatien kan vara på tur.

Omröstningen är mycket spännande eftersom det väger jämt mellan de båda sidorna, enligt irländska opinionsundersökningar.

Lavaldomen splittrar
I en undersökning publicerad i Irish Times säger 70 procent av de röstberättigade att de tänker bege sig till vallokalerna.

Den fackliga centralorganisationen ICTU rekommenderar befolkningen att rösta ja, medan ett par medlemsförbund har beslutat sig för ett nej bland annat med hänvisning till Lavaldomens konsekvenser för löner och arbetsvillkor.

Valkontoren i Irland öppnade 7 i morse och stänger klockan 22.00 i kväll.

I morgon, fredag, klockan 9 börjar rösterna räknas.