KRÖNIKA. ”Om det inte är trasigt – laga det inte!” Det är ett gammalt gott råd som Alliansen inte följer. Den 21 maj röstade riksdagen igenom ett resurskrävande kontrollsystem för att övervaka dagisföräldrar. De tar ut föräldrapenning trots att barnen är friska, löd verklighetsbeskrivningen, men är det sant?

Försäkringskassan la pannan i lydiga veck för att bekräfta de 20 påstådda bidragsfuskmiljarderna, men hittade inte mer än en. De flesta felen berodde dessutom på slarv och att kassans egna blanketter är så krångliga att folk skriver fel. En ny doktorsavhandling visade sedan att föräldrarna tar ut långt mindre ersättning än de har rätt till.

Men fakta får inte stå i vägen när det som inte är trasigt ska få sin ideologiska lagning. Här handlar det om att förändra bilden av verkligheten, inte om att lösa samhällsproblem. Ska vi gissa vad som kommer härnäst?

En titt in i framtiden
Förstasidesrubrik år 2010: Pensionärerna fuskar med sitt födelseår för att få ut tidigare pension, säger den nya regeringsdelegationen PLUT. Allvarligt är att MÖRKERTALET är enormt, därför måste pensionsåldern höjas till 75 år.

Och hur kan man vrida till statistiken som visar att lyxbilsägare i huvudstaden parkerar som det passar dem och demonstrerar hög status genom att strunta i p-böterna?

Regeringens kommentar: Lösningen är att lågbudgetbilar inte får parkera alls, då blir det ju gott om plats och porscheförarna ges positiva incitament till att respektera bestämmelserna.

Samtidigt i verkligheten
Under tiden, i den nu pågående verkligheten, försvinner var tionde skattekrona genom skattefusk, sjukförsäkringen friskförklarar sjuka genom att döpa om dem till arbetslösa och inkomstklyftorna exploderar.

Kristina Mattsson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn