– Varje dag lever människor som motsvarar Sveriges befolkning gånger 22 totalt rättslöst. De utnyttjas av profithungriga arbetsgivare. Varken staten eller kapitalet kan hjälpa dem. Det är bara vi, den fackliga rörelsen som kan göra det.

Det handlade om de så kallade papperslösa vid förmiddagens debatt på LO-kongressen.  Sten-Erik Johansson i Fastighet uppskattar att tio procent av arbetet i städbranschen i Sverige utförs av papperslösa – och tycker att det är omoraliskt att inte organisera dem.

I dag räknar man med att mellan 10 000 och 50 000 arbetar i Sverige utan att ha arbets- och uppehållstillstånd.

Krävde amnesti
I en motion krävde Fastighet att LO ska arbeta för att organisera de papperslösa och samtidigt ge dem amnesti. Motionen avslogs av LO:s styrelse med motiveringen att detta inte löser problemet på sikt.

”Det är en beprövad politik som har visat sig ha signaleffekter mot nytillkommande papperslösa och snarare institutionaliserar i stället för att stävja problemen”, skriver styrelsen i sin motivering att avslå förslaget om amnesti.

– Sällan har jag blivit så berörd som av de papperslösas situation. Om inte vi ska organisera dem, vem ska då göra det? LO:s paroll är ett bättre arbetsliv för alla. Nu har vi en fantastisk möjlighet till praktisk solidaritet, sa Bengt Sandberg, Fastighets.

Fick ingen lön
Johan Lindholm i Byggnads berättade om 50 polacker som arbetade för ett polskregistrerat bemanningsföretag. De fick inte ut lön och var rädda för arbetsgivaren. De övernattade i ett äldreboende som dömts ut av brandmyndigheten. För att hålla värmen eldade de i spisarna och höll ugnsluckorna vidöppna.

Sten-Erik Johansson i Fastighet hade fäst sig vid LO-styrelsens motivering att avslå motionen med att de papperslösa i så fall riskerade att tvingas lämna landet.

– Är det så farligt att vara med facket i Sverige! Det är kanske förklaringen till varför en halv miljon har lämnat oss, sa han.

Fritt fram för förbund
LO:s avgående avtalssekreterare Erland Olauson gick upp och försvarade avslagen ”i denna den kanske svåraste fråga kongressen har att ta ställning till”.

– Risken är att man inger de papperslösa falska förhoppningar och att de riskerar att få sparken och utvisas. Men det står medlemsförbunden fritt att organisera dem. Det bestämmer inte LO, sa Erland Olauson.

Kongressen röstade för styrelsen och för att avslå förslagen om att organisera och ge de papperslösa amnesti.