/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/sem2_zimb_2208.jpg
Gideon Shoko, styrelseledamot i ZCTU i Zimbabwe, berättar om försöken att organisera de som jobbar på den informella arbetsmarknaden. Foto: Anna Wahlström.

I Zimbabwe riggar Robert Mugabe valet för att vinna. Samtidigt misshandlas och fängslas fackliga ledare.

– Ni har åtminstone fria val, sa Lee Cheuk Yan, generalsekretare för oberoende facket HKCTU i Hongkong, när tre fackliga ledare diskuterade situationen för mänskliga rättigheter på ett internationellt seminarium i anslutning till LO-kongressen.

Fokus var riktat mot situationen i Zimbabwe där de fackliga ledarna misshandlas, fängslas, släpps mot borgen och fängslas igen.

De behöver ekonomiskt och moraliskt stöd för att valet den 27 juni ska bli en seger för oppositionsledaren Morgan Tsvingirai, en gång facklig ledare.

Inte svart bland svarta
Gideon Shoko, styrelseledamot i ZCTU, som är den största fackliga centralorganisationen i ett land med 85 procents arbetslöshet, skojade om den stora ”svarta marknaden”.

– Den marknaden kallar vi inte för svart eftersom vi är svarta. I stället heter den paramarknaden och är enormt utbredd eftersom bara 15 procent har ett vanligt lönearbete.

Gideon Shoko berättar att de försöker organisera också dem som jobbar på den enorma informella arbetsmarknaden. Och det kräver förhandlingar varje sekund, varje dag.

Sydafrika ska agera
Pressen på Sydafrikas ANC-regering att agera mot Robert Mugabes våld mot facken är hård, lovade Zwelinzima Vavi, centrala facket Cosatus generalsekretare.

– Sydafrikas ekonomiska situation är helt beroende av att våra grannstater utvecklas. Det blir ingen stabilitet i Sydafrika om inte politiken ändras i länder som Zimbabwe, säger han.

Därför är solidariteten så viktig, betonar Zwelinzima Vavi och lägger till att relationen mellan ANC och Cosatu blivit mycket bättre med den nya ordföranden Jacob Zuma.

– Och våra relationer kommer att förbättras ytterligare när Jacob Zuma blir president efter Thabo Mbeki. Då hoppas vi på en starkare fattigdomsbekämpning. 50 procent av sydafrikanerna räknas som fattiga.

De senaste attackerna mot utlänningar, bland annat från Zimbabwe, är utförda av fattiga, marginaliserade sydafrikaner som anser att deras jobb är hotade när människor flyttar in från grannstaterna, sa Zwelinzima Vavi.

Bojkotta OS?
Lee Cheuk Yan fick frågan om han anser att EU ska bojkotta olympiaden i Kina. Men han trodde inte att bojkotter skulle leda till förbättring av mänskliga rättigheter.

– Nationalismen har vuxit och är stark i Kina. Alla bojkotter kommer av vanliga kineser att upplevas som en fientlig handling mot dem, säger Lee Cheuk Yan.

Nationalismen är stark för i Kina finns inte någon religion eller någon ideologi att hålla sig till. Bara penningen betyder något, anser Lee Cheuk Yan.