LO-Tidningen pejlade inställningen till det brev som LO skickat ut till borgerliga politikers grannar. Många gillade initiativet.

LO skickade i slutet av veckan ut ett brev till 43 borgerliga riksdagsledamöters hemadresser där de uppmanas att rösta nej till förslaget om ändrade regler i sjukförsäkringen den 4 juni. Brevet har också sänts "för kännedom", till ledamöternas grannar och andra boende i samma postnummerområde.

Kristdemokraten Yvonne Andersson i Linköping reagerade i Sveriges Televisions regionala sändningar Östnytt med att det var kränkande.

”Osmaklig metod”
– Vill LO skapa osämja bland grannar? Jag tycker att det är en osmaklig politisk metod, säger hon.

Riksdagsledamoten Johan Persson (fp) har också ifrågasatt kampanjen i ett öppet brev till Wanja Lundby-Wedin.

Inget konstigt
Men på LO-kongressen ställer man sig frågande till upprördheten från de utpekade riksdagsledamöterna. Lars Backe är utställare från Swedbank på kongressen:

– Jag blev faktiskt förvånad när jag hörde om upprördheten. När jag går hem så går jag hem till det privata. Men en politiker ansvarar ju inför sina väljare. Därför ser jag inget konstigt med att någon informerar om vad politikern gör, säger han.

Peder Kennerfalk från socialdemokraterna går ännu längre.

– Jag tycker att varje socialdemokrat i hela Sverige som jobbar med politik ska tala om att de är det. Varför inte ett klistermärke på brevlådan? Det gäller att ta konsekvenserna av de beslut man tar och då kan man inte gömma sig så fort man finns i maktens centrum. När jag jobbade inom Byggnads så uppvaktade vi borgerliga politiker flera gånger. Det var aldrig någon som blev upprörd för att vi hade reagerat på dåliga förslag, säger han.

”Lysande idé”
Morgan Gustavsson, ombud från Transport i Gävle tycker att hela idén med brev till grannarna är lysande:

– Det är väl klart att det blir lite tufft när man ska förklara för grannen vad ett förslag innebär. Jag tycker att fackföreningarna borde använda metoden oftare. Är du vald så ska du stå för dina handlingar. Framför allt om du sitter i Riksdagen och har en massa människor som du ska representera, säger han.

Rolf Andersson från Byggnads i Borås instämmer:

– Jag tycker att det är förvånande att en del har så svårt att ta kritik. De har ju ett uppdrag från väljarna. Då tycker jag att de får stå ut.

FAKTA: Här är kritiken
LO är kritiskt till att riksdagen ska driva igenom att:
• Sjuka riskerar att bli utan sjukpenning efter sex månader.
• Sjukpenningen bara kommer att beviljas i undantagsfall efter ett års sjukskrivning.
• Människor redan från och med den 1 juli kan få sjukersättningen sänkt till 75 procent.

Läs också: artikeln ”LO-protest mot sämre sjukförsäkring”, 23/5 2008