ANALYS. Lite i skymundan avverkades kongressens frågor om ränta på lönekonton och osakliga bankavgifter. För många känns nog dessa frågor som bankernas egen stöldapparat.
 
Det knappast över hövan framfusiga kravet som ställdes i motionen från IF Metalls avdelning 34 i Sjuhärad var att LO ska verka för att bankerna inte tar ut fler kostnader på våra bankkort.

Det även mycket modesta motionskravet från IF Metalls avdelning 51 i Malmö var att vi ska få ränta på våra lönekonton. Detta krav är berättigat av minst två skäl.

Dyrt att övertrassera
Dels tjänar bankerna miljardbelopp på att använda våra löner som lukrativa utlåningspengar till andra. Dels tar banken själv ränta om vi råkar låna från vårt konto några dagar för länge. Det kallar banken övertrassering.

Swedbank drar efter tre dagar 75 kronor om kontot övertrasserats med 100 kronor.

Det blir en effektiv ränta på över 9.000 procent. Tala om ocker.

Bankerna drar också in pengar via våra bankkort.

Vi kan till exempel numer få betala 40 kronor för att växla till oss pengar i annan valuta – om vi betalar med kort.

Kan tvingas betala för uttag
Tar vi ut pengarna i bankomat och bär till växlingskontoret betalar vi inte denna avgift. Men där har å andra sidan vice riksbankschef Lars Nyberg för någon vecka sedan föreslagit att alla bankomatuttag ska beläggas med en avgift.

Vi ska alltså få betala för att få ut våra egna pengar från konton där vi inte får ett öre i ränta.

Kongressens svar på motionerna var att LO ska bredda dagens förhandlingar med bankerna, med målsättningen att inte försämra dagens situation.

Och det finns all anledning att bevaka frågorna om lönekonto och kort, så att vi inte pungslås alltför mycket innan vi över huvud taget får ut vår lön.