Regeringspartierna har inte väljarna med sig. Utifrån opinionssiffrorna befinner sig regeringen i opposition, sa Marita Ulvskog, socialdemokraternas partisekreterare, när hon talade på LO-kongressen.

Marita Ulvskog hänvisade till de senaste opinionsmätningarna från dagens tidningar där socialdemokraterna ligger stabilt på drygt 44 procent av rösterna. De borgerliga får tillsammans drygt 39 procent.

– Men det är på valdagen det avgörs. Och för socialdemokraterna handlar det om att behålla alla dem som kommit tillbaka efter att de förlorade förtroendet för oss vid förra valet, sa Marita Ulvskog.

"Starten på en resa"
Det är 843 dagar kvar till nästa riksdagsval. Marita Ulvskog uppmanade alla ledamöter att tillsammans lyfta Sverige.

– Lyftmusklerna finns här bland er. Låt denna kongress bli starten på den resan, sa hon.

Socialbidragskostnaderna ökar
Hon anklagade regeringen för att den var på väg att driva Sverige tillbaka till 1950-talet.

Skatten sänks för att de som har det bäst ska få det ännu bättre. Samtidigt försämras a-kassa, sjukförsäkring, utbildning, boendet. Kostnaden för socialbidrag ökar i hälften av kommunerna, konstaterade hon.

– Omfördelningen i samhället är dramatisk och det är en liten majoritet i riksdagen som genomför allt detta, sa Marita Ulvskog.
Hon hade en uppmaning till kongressen med sig från Bertil Jonsson, tidigare LO-ordförande: ”Sätt dit högern”, bad han henne säga till kongressen.