Sällan har så många och viktiga utmaningar väntat LO-facken, konstaterade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin när hon i dag öppningstalade på LO-kongressen.

Den främsta utmaningen är att stoppa medlemsflykten från facket. Även om medlemsraset till stor del beror på regeringens politik är det bara facket som kan vända utvecklingen och värva nya medlemmar, sa Wanja Lundby-Wedin, och manade till tvärfackligt arbete kring rekryteringen.

– Den här frågan måste stå högst upp på allas vår dagordning. Från våra arbetsplatsombud till LO:s styrelse, sa hon.

Samma villkor
En annan utmaning är att värna kollektivavtalen och efter Lavaldomen från EU:s domstol.

Att alla oavsett var de kommer ifrån ska jobba på samma villkor och följa svenska kollektivavtal är grunden i den svenska modellen, slog Wanja Lundby-Wedin fast.

Hon konstaterade också att frågan om hur domen ska hanteras måste lösas innan något nytt huvudavtal, så kallat Saltsjöbadsavtal, som ska reglera spelreglerna på arbetsmarknaden kan bli verklighet.

Många fackligt aktiva har varit rädda för att förhandlingarna om ett nytt huvudavtal ska tvinga facket att vika sig för arbetsgivarnas krav på försämrad strejkrätt, men Wanja Lundby-Wedin gav dem ett lugnande besked.

– Vårt svar till Svenskt Näringsliv består av två ord – Glöm det! sa hon och möttes av jubel.

Kritiserade regeringen
Även försämringarna av a-kassa, sjukförsäkringar och arbetsmarknadsutbildning togs upp i talet, där LO:s ordförande gick till hård kritik mot regeringens politik.

– Man ska inte piskas för att man blir arbetslös. Man ska inte piskas för att man blir sjuk eller för att man misslyckas i skolan, man ska få stöd, sa hon.

Utmaning
Kongressen som är den 26:e i ordningen går under parollen världens bästa jobb. Wanja Lundby-Wedin konstaterade att kongressombuden har om inte världens bästa så i alla fall världens viktigaste jobb.

– Ingen klarar utmaningarna ensam. Bara tillsammans är vi starka nog och det är därför vi är här, sa hon.