/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/renate_kongress.jpg
Renate Almén från IF Metall i Västra Gästrikland hoppas att kongressen ska enas om frågorna om a-kassan och sjukförsäkringen. Foto: Anna Wahlström.

Känslan av skolstart infann sig i förmiddags på Folkets hus i Stockholm när 300 ombud från 15 förbund anlände till LO:s 26 kongress. Många hade varit med på kongresser förut, men runt hälften av ombuden var på en LO-kongress för första gången.

För Renate Almén, IF Metall i Västra Gästrikland, är det den första LO-kongressen. Trots det har hon ändå en viss kongressvana.

– Jag har varit med på IF Metalls kongresser, men det här blir annorlunda eftersom det är olika förbund som tycker att olika frågor är viktiga, säger hon.

Själv tycker hon att de viktigaste frågorna gäller socialförsäkringarna, a-kassan och den fackligt politiska samverkan.

– Vi kan inte acceptera att man slår undan fötterna för sjuka och arbetslösa som man gör i dag. Det måste ändras snabbt, säger hon.

Hoppas på enighet
Hon hoppas att alla förbund ska kunna enas om de viktiga frågorna och fokusera på vad de har gemensamt i stället för att lyfta fram olikheterna.

– Om vi håller ihop och gör saker tillsammans kan vi lyckas, men om alla tänker på sitt blir det svårare, säger hon.

Ska diskutera arbetslivsfrågor
Margareta Olsson från Seko i Jämtland är en annan av kongressbesökarna. I vanliga fall arbetar hon som lantbrevbärare.

– Jag har inte varit på någon kongress alls, säger hon.

Margareta Olsson ser fram emot att få ta del av debatten och emot eftermiddagens utskottsarbete, då hon ska diskutera arbetslivsfrågor.

– Jag är skyddsombud, så det ligger nära till hands med arbetsmiljöfrågor, annars vet jag inte vad som blir viktigast. Jag får lyssna och se.

Olika syn på lönepolitiken
En fråga där förbunden har olika syn är lönepolitiken. IF Metall har sagt att de inte kan acceptera jämställdhetspotter i framtiden, medan Kommunal har skrivit en motion där de kräver att potterna finns kvar i nästa avtalsrörelse.

– Lönestrategin är jätteviktig för vår del, och jag tycker det är den viktigaste frågan. Men ett starkt LO, och a-kassefrågor är också viktiga, säger Mikael Hansson, parkarbetare från Kommunal i Göteborg.

Han har varit på en LO-kongress tidigare, men han säger att det känns viktigare den här gången.

– Man säger väl alltid att det här är en den viktigaste kongressen, men den här gången är det så. Med den politiska majoritet vi har och egoismen som breder ut sig känns det viktigt att vara här och kunna påverka, säger han.