/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/banan_2208.jpg

Kosttips för kongressbesökare

• Ät fem eller sex mindre mål mat per dag.

• Ta trapporna i stället för hissen. Öka din vardagsmotion.

• Lär dig prioritera bland godsakerna. Välj inte bort sådant du gillar, men ät inte allt. ”I mötet med andra människor stoppar man lätt i sig onödiga saker som man egentligen inte ens tycker är gott.”

• Hoppa över kanellängden. Annars riskerar du att få lågt blodsocker, som sätter tonen för hela dagen. Börja hellre dagen med frukost och en frukt.

• Välj bort panerad mat. Ta kokt potatis i stället för stekt. Försök äta mycket grönsaker. Ta mindre sås. Lämna det du inte orkar. Mätt till 80 procent räcker.

• Du får äta bröd. Det är inte brödet du blir tjock av utan pålägget. Prickig korv, leverpastej och ost är riktiga fettbomber. Välj hellre kalkon, räkor, skivad frukt, 17-procentig ost, eller varför inte tomat, avokado och lite flingsalt på en grov skiva bröd?

Mycket stillasittande, frestande godisskålar och en väntande minibar på hotellrummet. Glöm inte att äta hälsosmart, trots att det är LO-kongress. Här delar dietist Anna Ottosson med sig av sina matnyttigaste tips.

Under en lång dag där talarna avlöser varandra är det lätt att magen börjar skrika efter socker. De välfyllda godisskålarna i kongresslokalen framstår då som olidligt lockande.

– Men det är inte så smart att gå loss på kolorna. Då stiger blodsockret väldigt högt och sedan dippar det och blir lägre än det var från början. Då vill du ha fler sockerkickar, säger Anna Ottosson, vice ordförande i Dietisternas riksförbund och författare till böckerna 3-timmarsdieten och Blir jag tjock av bröd?

Frukt ger mer energi
Anna Ottosson råder dig till att välja frukten framför godiset.

Fördelarna är att du får i dig mer energi under en längre stund. Vitaminer och mineraler får du på köpet.

– Minimorötter, som finns att köpa i påse, är annars bra att knapra på om du blir sugen på något, säger Anna Ottosson.

Mindre mål bättre än stora
Anna Ottosson förespråkar den så kallade 3-timmarsdieteten. Genom att äta var tredje timme – frukost, lunch, middag och två mellanmål – hålls blodsockernivån på en jämn nivå hela dagen. 

– Ät hellre flera mindre mål än några få stora skrovmål. Vid mycket stillasittande är utmaningen att få i sig tillräckligt mycket frukt och grönsaker. Se till att de får spela huvudrollen på tallriken, inte bara birollen. Grönsakerna ska uppta minst halva tallriken.

Ät fisk och drick vatten
Om möjlighet finns välj fiskrätter. De är ofta lite magrare och lättare för magen att ta hand om än gräddsåser och stuvningar.

– Och glöm inte att dricka vatten. Drick två liter om dagen. Det är en vanesak. Och på kongresser brukar det dessutom vara mycket kaffedrickande. Glöm inte att kaffe är vätskedrivande, säger Anna Ottosson.

Läs också: dietistens Anna Ottossons blogg