En femtedel av befolkningen har större skulder än tillgångar, de flesta i och kring storstäder. Men storstäderna är också platserna med flest miljonärer.

Nyligen visade förmögenhetsstatistik från Statistiska centralbyrån (SCB) att andelen miljonärer på ett år har ökat från 15 till 17 procent av befolkningen.

LO-Tidningen har låtit SCB ta fram siffror på hur många som i stället är skuldsatta, alltså där värdet av skulderna överstiger värdet av aktier, bostäder och liknande.

Klarar inte skulderna

Det handlar om människor som inte kan betala av sina skulder, som studielån, billån eller bolån, även om de säljer allt de äger och har, även bostaden.

Många av miljonärerna kan visserligen inte leva som miljonärer, eftersom de i så fall också blir tvungna att sälja sin bostad och då inte har någonstans att bo.

På samma sätt är det lätt att lägga för stor vikt vid skuldsättningen. Även om skulden är större än tillgångarna är det i många fall en planerad skuldsättning, som just billån eller bolån, och några bekymmer med att inte få pengarna att räcka behöver inte finnas.

Ändå speglar siffrorna en klar segregering i Sverige.

Rikaste och fattigaste
De kommuner som har högst andel miljonärer och de med högst andel skuldsatta återfinns båda i och kring storstäderna.

Flera förorter med hög andel skuldsatta har också relativt många miljonärer. Det kan bero på de höga fastighetspriserna som betyder stora tillgångar för dem som äger en villa eller bostadsrätt sedan länge och har betalat av det mesta av lånen.

Men i samma områden skapar de höga bostads­priserna stora skulder för dem som i dag försöker ta sig in på bostadsmarknaden.

Skulder i bruksorter
Den andra typiska gruppen med stor andel invånare som har höga skulder är äldre mellansvenska bruksorter. Till skillnad från storstadskommunerna har dessa dock samtidigt en mycket låg andel miljonärer eftersom fastighetspriserna är så låga.

Här intill finns listan över de tio kommuner med högst andel miljonärer och högst andel skuldsatta. Här finns också de tio kommunerna med lägst andel miljonärer och skuldsatta.

Fem av de tio kommunerna med många miljonärer återfinns också bland de tio kommuner som har lägst andel skuldsatta invånare. Två av tio kommuner med lägst andel miljonärer återfinns också bland de tio med högst andel skuldsatta.

HÄR FINNS MILJONÄRERNA

Kommun Andel
miljonärer 2006
Danderyd 44,5
Täby 39,6
Lidingö 37,6
Vellinge 37,4
Lomma 36,9
Öckerö 32,7
Båstad 32,5
Nacka 32,4
Sotenäs 30,1
Vaxholm 29,5

HÄR FINNS DE SKULDSATTA

Kommun Andel med större skulder än
tillgångar 2006
Sundbyberg 27,2
Göteborg 25,5
Malmö 24,8
Landskrona 24,6
Skinnskatteberg 23,3
Örebro 23,2
Norberg 23,1
Norrköping 22,9
Eskilstuna 22,6
Ljusnarsberg 22,5

Faktakälla: SCB

Ladda ner: LO-Tidningens siffror på andelen skuldsatta i samtliga kommuner (som pdf-fil)
Läs också: artikeln "Stora skillnader i Sundbyberg" 30/5 2008