/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/m_ribbing2108.jpg
Folkvettsexperten Magdalena Ribbing upprörs över dagens uppfostran.  Barnen i dag får inte lära sig att inte mata fåglar. – Det är ju allmänt känt att maten drar till sig råttor, säger hon. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing är det mest kända ansiktet på området. Men själv använder hon ogärna formuleringarna ”vett och etikett”.

– Hyfs och stil är vad det handlar om. Hyfs handlar om att man uppför sig hyggligt mot andra människor, säger hon.

Men Magdalena Ribbing har svårt att acceptera bilden som allmänheten fått av henne.

­– Någon berättade att författaren och historikern Peter Englund hade skrivit om mig i sin blogg. Han skrev om när han skulle köpa en ny anteckningsbok av märket Moleskine och att de riktiga ”Magdalena Ribbing-typerna” böjer tungan runt ett ovigt men exklusivt “mol-a-skeen’-a”.

– Jag har aldrig hört talas om märket och har ingen aning om vad han talar om. Han bestämmer sig för att definiera mig som någon löjlig överklassfjant trots att han aldrig träffat mig. Men de som läser mina svar på läsarnas frågor i DN vet att jag inte är en sådan som tutar i folk att de ska ha smoking på middagar eller att man ska stå på tårna och böja på lillfingret. Det är ju faktiskt precis tvärtom.

Upprörd över uppfostran
Magdalena Ribbing är vänlig, skrattar mycket och utstrålar ett stort lugn, men bara några minuter tidigare har hon sagt till en pojke att han inte skulle mata duvorna med bröd.

– Det är upprörande att föräldrarna i dag inte uppfostrar sina barn till att inte kasta mat till fåglarna. Det är ju allmänt känt att maten drar till sig råttor.

Egentligen har hon helt slutat med att säga till när någon uppför sig felaktigt. Men på ett sätt tycker hon att det ligger en ohjälpsamhet i att inte lära ut vanligt hyfs.

Vill förmedla trygghet
Under sina 30 år på Dagens Nyheter var Magdalena Ribbing till största delen politisk reporter. Hon skrev Etikettboken 1985. Och frågorna från allmänheten tycks aldrig sina.

Därför vill hon förmedla den trygghet hon själv känner i alla sociala sammanhang.

– Själv tycker jag inte att någonting känns farligt. Jag blir inte ängslig av att intervjuas, träffa statsministern eller att vara i Vita huset.

Vill riva staket
För att sprida den tryggheten försöker hon riva ner staketet mellan folk som tror att de är väldigt duktiga i det väluppfostrade – och de som inte tror att de kan uppföra sig rätt.

– Jag som hittar väldigt bra på den ena sidan och något så när på den andra sidan ser en uppgift i att förmedla allt jag vet och kan i sammanhanget. Det handlar bara om att alla ska känna sig väl till mods.

Själv fick Magdalena Ribbing den kunskapen tidigt i livet. Hon växte upp som en av fyra systrar i en officersfamilj. Mamman arrangerade kongresser med många tusen deltagare.

Systrarna fick, så snart de började äta med bestick, lära sig att inte stoppa kniven i munnen. Det gör hon inte än i dag. Hon pratar inte heller med mat i munnen.

– Men ibland tänker jag att jag ändå måste försöka lära mig, för det är ändå praktiskt att kunna svara om någon säger någonting, även om jag har stoppat något i munnen.

Häftstift på matbordet
Magdalena Ribbing minns sin barndom med glädje. Ibland la föräldrarna på skoj ut häftstift vid barnens middagsplatser för att de inte skulle ha armbågarna på bordet. Det orsakade mycket fnitter, men blev också en kunskap. 

– Min pappa hade en väldigt bestämd uppfattning om att vi först skulle lära oss att uppföra oss för att vi senare skulle kunna bryta mot reglerna. Jag har berättat om häftstiften någon gång och sedan har folk sagt ”hu vilken barnmisshandel”. Men det var precis motsatsen, folk tillåter sig att feltolka en skämtsamhet i min barndom.

Hur är det med stil och hyfs i den politiska världen?
– Politiker är vanligen vänliga och trevliga. Jag hade inte svårt med några av dem egentligen. Men jag upplevde ofta att medier och allmänhet bestämde att politiker var på vissa sätt, till exempel att Ingvar Carlsson var tråkig, men det är precis tvärt om. Han har verkligen massor av humor och är jättelätt att ha att göra med. 

Carl Bildt ansågs också vara en riktig ärketråkmåns. Det är inte heller sant, enligt Magdalena Ribbing.

– Men en annan känd moderatpolitiker som ansågs vara trevlig av allmänheten var däremot rent sexistisk och hade en förskräcklig kvinnosyn, som jag själv råkade ut för.

Du mötte även Olof Palme vid många tillfällen?
– Honom hade jag väldigt lätt att prata med, men en del kollegor tyckte att det var besvärligt därför att de hade olika språkbruk. Just han kunde säga saker som: ”här behöver jag snacka lite fralla”. Det betyder franska på gammal stockholmsslang och så sa man hemma hos mig också. Men då hette det att han var arrogant och överlägsen, vilket han inte var ett enda dugg. Inte en sekund annat än i talarstolen och där var ju ordet hans vapen.

Det är snart LO-kongress, finns det några stil- och hyfsregler att tänka på?
– Ja. Håll tyst när någon talar. Om någon har ansträngt sig för att hålla ett tal och åhörarna sitter där och babblar, äter och sover, då är det botten. Ge uppmärksamhet till talaren eller var inte där.