/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/byggympa_2108.jpg
Många stannar och tittar på när ett helt gäng i knallgula jackor värmer upp till gamla slagdängor under Kungsbron. Foto: Anna Wahlström.

Klockan halv sju varje dag ställer byggjobbarna upp sig framför kollegan Ronnie Teinert för en tio minuter lång morgonuppvärmning.
 

Träna som en byggjobbare
Snickaren Ronnie Teinerts fem bästa morgonuppvärmningstips:

1. Träna balansrörelser. Vi västerlänningar har dålig balans.

2. Se till att träna mage och rygg. Människan är som ett rör. Tar man bort en bärande del blir röret väldigt svagt.

3. Stretcha med förstånd. Det finns inga vetenskapliga bevis för att stretching är bra. Men jag tror att kroppen mjukas upp om man stretchar försiktigt. 

4. Träna regelbundet. Det är bra att köra ett pass på morgonen på jobbet för att mjuka upp kroppen. Då är kroppen yrvaken efter nattens sömn.

5. Se katten som ett föredöme. Den sträcker ut sig och mjukar upp kroppen varje dag.

Medan musiken från cd-spelaren ekar under Kungsbron leder han vant kollegorna genom hela passet, från uppvärmning till avslutande stretchning.

– I början känner man ett sorts motstånd, när programmet är nytt. Men sedan går det väldigt lätt. Det här programmet är det så bra musik till också, säger Ronnie Teinert.

Minskad skaderisk
NCC:s förhoppning är att morgonuppvärmningen ska minska risken att drabbas av belastningsskador och sjukskrivningar.

– Vi får friskare medarbetare om de mjukar upp sig före arbetspasset, och den gemenskap som skapas under uppvärmningen är en lika stor vinst, säger Mats Bergquist, platschef på NCC.

Företaget har 150 så kallade friskvårdsinspiratörer utspridda över landet. Eldsjälen Ronnie Teinert funderar på att gå en utbildning och bli en av dem.

– Det skulle jag absolut vara intresserad av, säger han.

Värmde upp i styrelserum
Möjligheten till morgonuppvärmning har funnits under de senaste två åren på NCC:s byggarbetsplatser runt om i landet. Men det är byggjobbarna vid Kungsbron i Stockholm som hittills fått mest uppmärksamhet i medierna.

– Det beror nog på att vårt bygge ligger så centralt. Det syns när 25 gubbar i varselkläder gör uppvärmningsövningar, säger Mats Bergquist.

Han berättar stolt om när företaget arbetade i Svenskt Näringslivs lokaler.

– Då fick vi tillåtelse att köra uppvärmningen i deras styrelserum med heltäckningsmatta, om vi tog av oss skorna.