/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/tco2_2108.jpg
Veronica Persson, Fredrik Lindén, Marina Åhman, Malin Ruthström och Gabriel Carlbaum från TCO är med om att bygga Sverige största tipslåda som facket självt kallar den jättelåda som placerats på Odenplan i Stockholm. Foto: Tobias Lundgren/Sacnpix.

Med hjälp av Sveriges största tipslåda vill centralorganisationen TCO locka yngre medlemmar – och samtidigt hämta in förslag på hur fackföreningsrörelsen kan förnya sig. 

Målet är att få in minst 1.000 nya förslag på förändringar.

– Betonghäckarna måste maka på sig, säger Marina Åhman, regionordförande för Unionen Stockholm. 

Mitt på Odenplan i centrala Stockholm har TCO byggt vad facket kallar Sveriges största tipslåda.

Runt den rosa lådan står företrädare från TCO:s 16 olika fackförbund och delar ut förslagskort som nyfikna förbipasserande kan fylla i och lägga i lådan. En av dem som tog chansen i dag på förmiddagen var Anna Sillfors, som arbetar på reklambyrå.

– Jag ska vara mammaledig om några månader och skulle vilja ha fler tips inför mitt nya familjeliv. Nu får jag söka efter all information som rör föräldraledigheten själv, säger hon innan hon lägger i sitt förslag på förbättring i den rosa lådan.

Vill ha förändring
Enligt en undersökning från TCO-förbunden tycker åtta av tio personer att facket ska förändras.  Var tredje person mellan 18 och 34 år kan tänka sig att engagera sig mer i facket.

– Vi måste bli bättre på att skryta om det viktiga arbete vi utför och lyssna på vad medlemmarna vill ha av sitt fackförbund, säger Fredrik Lindén, ordförande för Aftonbladets journalistklubb.

Gemensamt problem
Under dagen och morgondagen kommer flera förbundsordföranden att finnas på plats vid  tipslådan på Odenplan. 

– Mitt förslag handlar om att öppna facket betydligt mer medvetet för unga i de olika organisationerna inom TCO-familjen.  Men hela  den fackliga rörelsen har ett gemensamt problem. Det är ingenting vi kan ta för givet att facket har en betydelse för unga i dag, säger Eva-Lis Preisz, ordförande för Lärarförbundet, till LO-Tidningen.

Läs också: mer på TCO:s hemsida facketforandras.nu