Dricks är en gåva från gästen till den anställde, som varken facket eller arbetsgivaren har något att göra med.

Så beskriver Göran Andersen, förbunds­jurist vid Hotell- och restaurangfacket, fackets officiella inställning till dricksen.

Dricksen brukar inte ställa till några problem för medlemmarna, vare sig i förhållande till arbetsgivaren eller skattemyndigheterna.

Under Göran Andersens fyra år som förbundsjurist har frågor om dricks aldrig tagits upp i en central förhandling. Och dricks är knappast en fråga för HRF:s kongress.

– Som fackets företrädare hör jag bara talas om dricks i ett sammanhang, säger Micke Mossberg, ombudsman för Hotell- och restaurangfacket i Örebro. Det är när chefen på restaurangen tar hand om dricksen. ”Får man verkligen göra så?” undrar medlemmarna. Och vi kan inte hjälpa dem.

Dricks är beskattningsbart
Att facket ligger lågt är begripligt. För egentligen borde medlemmarna betala skatt på dricksen, vilket knappast någon gör i praktiken.

– Drickspengar är skattepliktiga och ska tas upp i deklarationen, klargör Birgitta von Euler, rättslig expert vid Skatteverkets huvudkontor.

Det faktum att gästen inte är skyldig att ge dricks talar för att den skulle kunna ses som en gåva, medger Birgitta von Euler.

– Men det är ändå en ersättning som servitören får på grund av utfört arbete. Därför är den skattepliktig.

Avråder från inblandning
Om sedan arbetsgivaren bör betala arbetsgivaravgift på drickspengarna beror på hur dricksen hanteras, enligt Skatteverket. Om arbetsgivaren samlar in dricksen och sedan fördelar den mellan de anställda får den karaktären av lön, och arbetsgivaravgift ska betalas.

– Därför råder vi företagarna att inte lägga sig i dricksen, säger Mats Hulth, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Men i avtalsrörelsen 2007 använde du dricks som argument mot höjda löner, då såg du väl själv dricks som lön?
­
– Facket sa att ”vi har de lägsta lönerna av alla”, och då kontrade jag och sa att ”det är möjligt, men ni har också de högsta lönerna”. För på riktigt flådiga ställen kan dricksen handla om mycket pengar.

FAKTA: Fasta löner sedan 1993
En spridd uppfattning är att ”dricksen är inbakad i priset”. Den grundar sig på att det förr i tiden fanns en serveringsavgift, omkring 13 procent av priset, som skulle täcka största delen av personalens lön. Systemet avskaffades 1993, då personalen fick fasta löner.